Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-21 07:08:00

Fürjes: Karácsonyék igent mondtak, tabu nincs

Október 15-én újra összeül a közfejlesztési tanács a fővárosban, Karácsonyék Gergelyék igent mondtak, Gulyás Gergely miniszter is ott lesz - tudatja Fürjes Balázs a Twitteren, hozzátéve: tabu nincs a tárgyalóasztalnál.

“A Főpolgármester elfogadta javaslatunkat, október 15-én újra Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Budapest érdeke a párbeszéd. A vitákat le kell folytatni, nem félni kell tőlük. Témánk a közlekedés, a nagykörúti káosz felszámolása. Nyitottak vagyunk a Városháza javaslataira is, tabu nincs!” - jelentette be a Twitterén Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs az MTI-nek ezen túlmenően azt is elmondta, hogy a fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti. Fürjes Balázs közölte, örül a Városháza döntésének, örül, hogy a főpolgármester elfogadta javaslatát és folytatják a közös munkát.

“Olyan mértékű elvonás...”

A közfejlesztési tanács júniusban már nem ült össze, Karácsony Gergely kérésére akkor elmaradt a tanácskozás. A városvezetés lépését Karácsony Gergely azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete "olyan mértékű elvonással sújtaná" a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt. "Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás"- írta akkor a főpolgármester.

A vitákról nem kell félni

"Az, hogy vannak vitáink, nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással. Főleg, hogy a budapestiek, joggal, párbeszédet várnak tőlünk. A vitáktól nem kell félni, le kell folytatni őket” - jelentette ki.

Beszámolt arról is, hogy a végleges napirendet a héten alakítják ki a városvezetéssel közösen. A kormányoldal biztosan elfogadja Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezését, aki tárgyalni akar az önkormányzati finanszírozásról, a 135 gazdag magyar önkormányzat által a kisebbek és szegényebbek javára fizetett szolidaritási hozzájárulás kizárólag Budapestet megillető kedvezményeinek kivezetéséről.

A biciklisáv is napirendre kerül?

Fürjes Balázs közölte, hogy a kormányoldal a budapesti közlekedés fejlesztését szeretné tárgyalni. Úgy fogalmazott, hogy elfogadják a szakmai konszenzust arról, hogy a legfontosabb a közösségi közlekedés - és azon belül is a kötöttpályás közlekedés - fejlesztése, de fontosnak tartják, hogy a döntések ne rontsák a budapestiek életét. Reméli a főpolgármester nyitott lesz arra a javaslatukra, hogy az autósok kapják vissza az elvett sávot a Nagykörúton, és remélhetőleg az őszi-téli hónapokban születhet konszenzusos megoldás a kerékpáros forgalommal kapcsolatban, mert a járdán vezetett biciklisáv biztosan rossz megoldás.

A közelmúltban egyébként az államtitkár arról is nyilatkozott, hogy szeretnének tájékoztatást kapni a Lánchídról, a hármas metró körüli bizonytalanságokról, a sávlezárásokról is.

Továbbra sem csitul a vita a Nagykörúti biciklisávról
Ajánlom

További belföldi híreink