Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-21 11:26:00

Müller Cecília figyelmeztetést küldött

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy most zömmel fiatalok kapják el a koronavírust, ugyanakkor figyelmeztetett: az idősek továbbra is veszélyeztetettek, és egyáltalán nem zárható ki, hogy a többi korosztályra is átterjed a fertőzés.

13779 aktív fertőzött van az országban – erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 57%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen – hangzott el.

A fertőzöttek között magas a fiatalok száma, a fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tüneteik vannak, de a fertőzést tovább tudják adni. Az idősek továbbra is veszélyeztetettek – tette hozzá Müller Cecília.

Főként zárt terekben, ahol sok, egymás számára ismeretlen fertőzöttségi státuszú ember fordul meg, kötelező a maszkhasználat, így mostantól a mozikban, színházban, ügyfélfogadási terekben is kötelező a maszkhasználat.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: a betegség lappangási ideje 5-6 nap, így elegendő a 10 napos otthontartózkodás.

Müller Cecília leszögezte: nem kizárt, hogy a fiatalokról az idősebb korosztályokra is átterjed a fertőzést. Fontos betartani a szabályokat, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló korlátozásokat bevezetni – hangsúlyozta.

A maszkot nem viselő személyt a tömegközlekedési eszköz vezetője köteles az utazásból, az intézmény maszk nélküli látogatóját pedig a látogatásból kizárni, eredménytelenség esetén pedig köteles rendőrt hívni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Müller Cecília élesen bírálta a vírustagadó véleményeket megfogalmazókat, akik szerinte megalapozatlanul bírálják a járványellenes intézkedéseket. Kiss Róbert ehhez hozzátette: a valótlan hírek terjesztése bűncselekmény.

Arra a kérdésre, hogy mi az a tünet, amikor a háziorvosoknak kötelező elrendelniük a COVID-tesztet, Müller Cecília azt válaszolta: a járvány kezdete óta több alkalommal aktualizálták a háziorvosoknak szóló iránymutatásokat, de végül minden orvosnak saját döntése és szabadsága, hogy elvégezteti-e a laboratóriumi vizsgálatot.

Egyre nő a fertőzöttek száma, hogyan védekezzünk?

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink