Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-21 20:18:00

Menczer Tamás: A lélegeztetőgépek tárolását az Európai Unió fizeti

A külügyminisztérium államtitkára Vadai Ágnes DK-s politikus kijelentéseire reagált, azt mondta: nem igaz, hogy a kormányzat milliárdokért épít raktárt a járvány miatt megrendelt lélegeztetőgépeknek.

Vadai Ágnes múlt héten az ATV Egyenes beszéd című műsorában hazugsággal vádolta meg Menczer Tamást, aki cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a kormány milliárdokért épít raktárt a feleslegesen megvásárolt lélegezettőgépeknek.

A külügyminisztérium államtitkára ugyancsak az Egyenes beszédben, az interjú elején reagált Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan MSZP-társelnökök kijelentéseire a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban. Menczer azt mondta: amikor az MSZP befejezte kormányzását, nagy volt a munkanélküliség és hatalmas államadóssága is volt az országnak, ezzel szemben az elmúlt évben 5%-os volt a GDP-növekedés.

Menczer hangsúlyozta, hogy a 2008-as világgazdasági válságot megelőzően a magyar gazdaság már legyengült állapotban volt, "köszönhetően" a szocialista kormánynak, most viszont egy felívelő szakaszban ért minket a koronavírus-járvány és az ennek nyomán érkező válság.

Vadai Ágnes hazudik?

Vadai Ágnes múlt csütörtöki kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta: egy telefonhívásból értesült arról, hogy "Vadai róla hazudozik az ATV-ben". Menczer úgy fogalmazott, Vadai éppen a "hazugságbeszéd" - vagyis az őszödi beszéd - évfordulóján hazugozta le őt.

Menczer azt mondta, ezt a raktárprojektet márciusban indította el az Európai Unió, a lélegeztetőgépek tárolását az utolsó forintig az Unió fizeti, Magyarország csak a 20%-át finanszírozza előre, de később ezt is átvállalja az EU. Az államtitkár szerint Vadai Ágnes azért hazugozta le őt, mert "ők az igazságra így reagálnak". Menczer úgy véli, az ellenzék mindig mást állít a beszerzett lélegeztetőgépekről: egyszer azt hogy túl sok, máskor pedig azt, hogy túl kevés, vagy hogy nem jó. Szerinte az ellenzéki pártok több esetben sem mondtak igazat a gépekkel kapcsolatban.

Vezénylési terv

Menczer a korábban említett vezénylési tervről azt mondta: Kásler Miklósék kijelöltek egy sorrendet a kórházaknál. Ha egy kórház Covid-kapacitása 80%-ban megtelt, akkor már a következő kórházba kezdik szállítani az új betegeket, ha pedig valahol szakemberre van szükség, őket olyan kórházakból fogják átszervezni, ahol nincs koronavírusos beteg.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek az a feladata, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre felkészüljön, ez az első hullámban így volt, most is erre készül fel.

Mi lesz a lélegeztetőgépekkel?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink