Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 20:40:00

Szlávik János: a járványkórházak a kapacitás végén járnak, újakat kell nyitni

Szlávik János volt a Heti Napló Sváby Andrással vendége. A főorvos elmondta, hogy ez ugyanaz a vírus, ami márciusban volt itt, a gyerekekre továbbra sem, az idősebbekre viszont annál inkább veszélyes. Valamint arról is beszélt, hogy a kórházak a kapacitásaik végén járnak.

Szlávik János főorvos elmondta, hogy az ő kórházukban 103 beteg van és 11-en vannak lélegeztetőgépen- ez sokkal több, mint tavasszal. Az infektológus megerősítette, hogy meghatározták korábban azokat a számokat, amik a kapacitás végét jelentik, ehhez pedig nagyon közel vannak. Ha telítődnek, akkor fognak új kórházakat megnyitni erre a célra. 

Szlávik megjegyezte, hogy abban az ütemben, ahogy a számok emelkednek, rendkívül rövid ideig marad szabad kapacitásuk. Megnyugtatta a nézőket, hogy több Pest megyei és országos kórház is ki van jelölve, egészen biztos, hogy nagyon sok kórházban fognak koronavírusos beteget kezelni.

Az immunológos elmondta, hogy fiatal emberek is kerülnek lélegeztetőgépre, viszont ők könnyebben felépülnek. Szlávik megjegyezte, hogy nagyon kevés a fiatal beteg, közel 90 százalékot teszik ki a krónikus, idős betegek. 

Arra kell számítani, hogy még több ember lesz kórházban, és még több ember lesz lélegeztetőgépen- szögezte le a főorvos. Orbán Viktor kijelentésére, miszerint minden embert meg fognak gyógyítani, Szlávik elmondta, hogy nyilvánvalóan nem tudnak mindenkit meggyógyítani, "1-2 százalékot elveszítünk a vírus miatt". Nincsen hatékony gyógyszer, vannak kezelések, de nincs egy konkrét ellenanyag, ami bevethető lenne. 

Szlávik elmondta, hogy a tesztelés mennyisége nyilvánvalóan segít a járvány kezelésben, a kontakt kutatásban. A hatósági ár miatt tart attól, hogy kevesebb tesztet fognak végezni, mivel nem lesz annyi labor. Egy tesztnél egészen más mechanizmusok vannak, mint egy teszt beszerzési ára. Törekedni kell arra, hogy 9-10.000 napi tesztelés megmaradjon, ő egyértelműen a tesztelés mellett van. 

​Arra a kérdésre, hogy a vírus mutálódott volna, Szlávik elismerte, hogy egy kutatócsoport, ami talált erre jeleket. Viszont hangsúlyozta, hogy az a vírus, ami most Magyarországon van, ugyanolyan veszélyes, mint ami tavasszal volt. De azt is elmondtam hogy a vakcina kutatást nem befolyásolja ez az új  fejlemény. Az influenza ellen minden évben újabb és újabb oltásokat kell létrehozni, mert folyamatosan változik, a koronavírus is ilyen lehet.  Viszont az emberiség kifejleszt egyfajta immunitást a vírussal szemben, ha mutálódik is. 

Szlávik szerint el kell magyarázni majd az embereknek, hogy az oltás biztonságos. A tünetek kapcsán az infektológus elmondta, hogy a sorrendjük sem mindegy, ezek nem változnak. Az viszont picit ilyesztő szerinte, hogy több a tünet nélkül fertőző a mostani hullámban. 

Végül leszögezte, hogy be kell oltani az embereket influenza ellen, azt látja, nagyobb az érdeklődés is, úgy is lehet mondani, hogy "jót tesz az influenzának a koronavírus". 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink