Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 10:23:00

A meghosszabbított hitelmoratórium kérdései

A Bankmonitor elemzése arra is kitér, milyen hatása lenne a moratórium kitolásának a hitelünkre.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a legnehezebb helyzetben lévő csoportnak a hitelmoratórium idejét fél évvel meghosszabbítják. Ide tartoznak a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a gyermeket nevelő családok, akik számára a moratórium automatikusan meghosszabbodik.

A vállalkozások esetében a moratórium nem fog automatikusan meghosszabbodni, nekik a szüneteltetés fenntartása érdekében kell megkeresni bankjukat – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor. A portál szerint a moratórium legizgalmasabb kérdése, hogyan fogják a bankok ellenőrizni a jogosultságot. A vállalkozói ügyfélkör esetében a kérelemmel együtt vélhetően be kell majd nyújtani a bevétel csökkentését alátámasztó dokumentumokat is.

A lakosság esetében még érdekesebb a helyzet, hiszen ott a bankoknak előzetesen el kell dönteniük, hogy a hosszabbítás érvényes-e ránk, vagy sem. A bankoknál rendelkezésre álló adatokból ez nem dönthető el feltétlenül.

Arra a kérdésre is keresi a választ a portál, hogy milyen hatása lehet a moratórium meghosszabbításának. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet meg a törlesztőrészletünk. A moratórium alatt felhalmozott kamatot pedig a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben, kamatmentesen szükséges megfizetni. A bank pedig meg fogja hosszabbítani a kölcsön futamidejét annak érdekében, hogy a teljes fizetnivaló – törlesztőrészlet és kamatok után fizetendő havi részlet együttesen – ne haladja meg a szüneteltetést megelőző törlesztő nagyságát.

A Bankmonitor azt a kérdéskört is megvizsgálta, hogy milyen hatása lenne a moratórium kitolásának a hitelünkre, és ezt egy példával illusztrálta. Vagyis, egy lakáshitellel rendelkező család fennálló tartozása 10 millió forint, a hátralévő futamidő 15 év, a kamat nagysága 4,5 százalék. Egyáltalán nem mindegy a futamidő meghosszabbítása szempontjából a moratórium hossza. Ez érthető hiszen 9 hónap alatt a fenti példában 337 500 forint, míg 15 hónap alatt 562 500 forint kamat halmozódna fel. Ezt az összeget pedig vissza kell fizetni – kamatmentesen – a hátralévő futamidő alatt.

Ha év végén lejár a moratórium, akkor törlesztőrészletek száma 7 darabbal növekedne meg. Ha viszont 2021. június végéig érvényes lenne a szüneteltetés, akkor a 11 darabbal emelkedne meg a részletek száma. Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is jobban megemelkedne: a 6 hónappal hosszabb moratóriumi időszak miatt összességében 317 ezer forinttal kellene többet kifizetni.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy mindezért cserébe további hat hónapig nem kell fizetni a hitel törlesztőrészletét, azaz egy komoly biztonsági időszakot kaphatunk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink