Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-19 19:04:00

Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország

Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország, ha a lakosság számához arányítjuk a mintavételek számát. Közben három hónap után az Operatív Törzs is visszatért. Müller Cecília elmondta: más stratégiára van most szükség, mint volt tavasszal. Az országos tisztifőorvos azt is hozzátette: hétfőtől már csak a szabályosan viselt maszk megengedett a zárt terekben. A DK szerint nem tájékoztatást, csak annak illúzióját kapták szombaton az emberek az Operatív Törzstől.

Nagy ölelés és virágcsokor Müller Cecíliának – így búcsúzott az operatív törzs június 17-én. Aznap egy koronavírusos embert regisztráltak, az utóbbi napokban azonban az ezret közelíti a kiszűrt pozitív esetek száma Magyarországon.

Az első hullámhoz képest változott a stratégia – ezt mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A bezárkózás helyett az a fontos, hogy ne álljon meg az élet. A biztonság ugyancsak elsődleges. Részben ezt célozza az is, hogy a zárt terekben hétfőtől tovább szigorodik a maszkviselési kötelezettség.

"Korábban megengedett volt, hogy valaki sálat vagy arcot eltakaró ruhadarabot viseljen. Ez most konkretizálódik, és kizárólag szabályos maszkot szabad csak viselnünk." - mondta Müller Cecília.

A szabálysértőket eddig se büntették azonnal, és ezután se fogják. Az ellenőrzésbe azonban a rendőrség is besegít szükség esetén.

Az influenzaoltásoknak – amelyek október második felétől lesznek elérhetőek – szintén fontos szerepe lesz a védekezésben. Az influenza és a koronavírus tünetei hasonlóak, így a beoltottaknál kizárható lesz majd az influenza.

"Aki most oltakozni szeretne, ő térítésmentesen a háziorvosnál hozzá fog jutni ehhez az oltáshoz, tehát a korábbi kockázati csoportokon túl elérhető lesz mások számára is." - tette hozzá Müller.

A DK úgy véli: nem tájékoztatást, csak annak illúzióját kapták ma az emberek az Operatív Törzstől.

"Nem tudtuk meg, hogy mi indokolja a szórakozóhelyek 11 órás bezárását, mint ahigyan azt sem, hogy milyen szakmai érvek szólnak amellett, hogy a kormány még mindig visszatrtja az orzságtól az ingyenes tesztelést." - nyilatkozta Barkóczi Balázs a párt szóvivője.

Közben a lakosságarányt tekintve Magyarországon végzi a legkevesebb tesztet az uniós országok közül. Míg Luxemburgban hatszáznál is több az ezer főre jutó tesztek száma, ez nálunk bőven száz alatt van. Nem sokkal ugyan, de Horvátország nálunk is kevesebb tesztel. Ott viszont a leszűrt emberek számát adják meg, így minden bizonnyal több mintát vesznek lakosságarányosan, mint Magyarország. Vannak olyan országok is, ahonnan egyáltalán nem állt rendelkezésre hivatalos adat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink