Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-03 12:54:00

Virológus: lesz még ennél sokkal magasabb az új koronavírus-fertőzöttek száma

Tavasszal még 64 év volt a koronavírus-fertőzöttek átlagéletkora, mostanra viszont ez 31 évre csökkent, a halálozások száma ezért is nem emelkedett. Jakab Ferenc úgy látja, ez 4-5 hét múlva viszont változhat.

Virológus: lesz még ennél sokkal magasabb az új koronavírus-fertőzöttek száma
Jakab Ferenc, virológus

Óriási a küzdelem a koronavírus ellen. Magyarországon a tegnapi rekordszámú 365 fő után az elmúlt 24 órában 301 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt egy újabb beteg. Ezzel a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma 6923 főre, míg a haláleseteké 20 főre emelkedett.

Világszerte versenyt futnak az idővel a vakcinafejlesztők, nem véletlenül: ez az egyetlen végleges módja a járvány megfékezésének.

Jelenleg 130 vakcinafejlesztési projekt van folyamatban világszerte. Ebből 30 klinikai vizsgálati fázisban, 6 pedig már a harmadik fázisban van, ami – ahogy Jakab Ferenc virológus fogalmazott az ATV Start című műsorában –, már célvonal közeli állapot.

Ezekről – a harmadik fázisban tartó vakcinákról – év végén, következő év elején várhatóak előzetes eredmények – árulta el Jakab. Tudomása szerint a magyar kormány az angliai, oxfordi vakcinára kötött le 5 millió adagot, ami egyike a 6 harmadik fázisban lévő fejlesztésnek.

A virológus reményei szerint Európában 2021 első félévében kezdődhet meg a vakcinálási program. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: ekkorra még nem fejeződik majd be a fázis hármas vizsgálat teljes kiértékelése.

Jakab Ferenc hangsúlyozta továbbá, hogy fontos tisztában lenni a vakcina és a gyógyszeres terápia közötti különbséggel. Míg a vakcina az immunrendszert stimulálva segít megelőzni a megfertőződést, addig a gyógyszer a már fertőzött estek tüneteinek kezelésére, illetve csökkentésére alkalmas.

Reagálva a vírus mutációjáról szóló hírekre fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy ez nem feltétlenül „egy ördögtől való dolog”. Mint azt elmagyarázta: egy természetes folyamatról van szó, ami a vírus „ujjlenyomatát”, a genetikai állományát változtatja meg, ez pedig önmagában nem jelent problémát, amíg nem befolyásolja a fertőzőképességet. Jakab Ferenc elmondása szerint pedig ilyen mutációról a koronavírus esetében nincsen szó.

Jakab szerint az elmúlt napok fertőzöttségi adatai valóban magasak, de arra figyelmeztet: lesz még ennél jóval magasabb is. Nyakunkon az ősz és a tél, a felsőlégúti fertőzések virágkora. Ezért, ha már nyáron ilyen szintű az emelkedés, akkor az év utolsó szakaszában még drasztikusabb emelkedésre számíthatunk” – magyarázta.

Jakab Ferenc szerint nagyon fontos változás a fertőzöttek átlagéletkorának csökkenése. Tavasszal ugyanis ez 64 év volt, mostanra viszont egészen 31 évre csökkent, a halálozások száma ezért is nem emelkedett. Ugyanakkor, ahogy több szakértő is, Jakab Ferenc is felhívta rá a figyelmet: 4-5 hét múlva ez is megváltozik majd.

A szakma szerint ugyanis ennyi csúszás van az esetszám és a halálozási ráta emelkedése között, ennyi idő elteltével kerül át a fiatalabb populációról az idősebb korosztályra, hacsak nem teszünk ellen. Ebben a lakosságnak hatalmas felelőssége van – magyarázta Jakab.

Azt határozottan kijelentette: az egész járványnak egyedül egy biztonságos és hatékony vakcina vethet véget, és az is csak akkor, ha a lakosság legalább 50 százaléka beoltatja magát. „Soha máskor nem lesz vége” – fogalmazott.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink