Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-28 22:53:00

Szuperkupa: a tervek szerint két negatív teszttel jöhetnének csak a külföldi szurkolók

"Csak többszörös garanciával biztosított szabályok mellett tudjuk megengedni, hogy bárki külföldről, akár egy sportesemény kapcsán Magyarország területére lépjen”"- mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére a kormányinfón, hogy milyen járványügyi feltételekkel tervezik megrendezni a Puskás Arénában az Európai Szuperkupa döntőt. A miniszter hangsúlyozta: csak tervekről tud beszélni.

"Terveket tudok mondani, az Operatív Törzs fogja véglegesíteni a szabályokat. Azt tudjuk elképzelni, hogy ha valóban a jelenlegi szabályok szerint tartjuk meg az Európai Szuperkupa döntőt - és a Bayern München, illetve a Sevilla számára három-háromezer jegyet biztosít az UEFA, azaz összesen 6 ezer külföldi szurkolónak - ők a reptérre 2 negatív teszttel érkezhetnek, onnan egyenesen a stadionba visszük őket, aztán pedig majd vissza a repülőre" - mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely a kormányinfón a szeptember 24-re a Puskás Arénába élő közönséggel tervezett labdarúgó mérkőzés kapcsán a járvány elleni védekezésről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nyomatékosította, hogy egyelőre csak elképzelésekről tud beszámolni. Megismételte, hogy a tervek szerint a külföldről érkező szurkolóknak két negatív teszttel kell rendelkezniük, “de felmerült mint lehetőség, hogy még testhőmérést is csinálnak náluk a határon” - tette hozzá. Azonban az UEFA-val is tárgyalnak még, a helyzet változhat - hangsúlyozta a miniszter. “Egy biztos, csak többszörös garanciával biztosított szabályok mellett tudjuk megengedni, hogy bárki külföldről, akár egy sportesemény kapcsán Magyarország területére lépjen” - mondta Gulyás Gergely.

Arra, hogy a 20 ezres közönség esetében hogyan tudják megakadályozni a vírusfertőzést, a miniszter azt mondta, hogy az UEFA szabályai szerint csak minden harmadik helyet lehet betölteni a stadionban, azaz a 64 ezres Puskás Arénába csak 21 ezren mehetnének be. “Tehát a távolságtartás biztosítható, adott esetben még akár maszkról is lehet gondolkodni” - mondta Gulyás Gergely. Mint mondta, a kérdésekre “jó szándékkal” válaszolt, de egy komplex szabányozásról egy nemzetközi rendezvény esetén, ahol raadásul az UEFA-val kell egyeztetni, még nem tud beszámolni. Három-négy hét nagy idő, amíg a meccsre sor kerül, “és nem tudjuk, hogy mi lesz, így azt sem, hogy lesz-e nézőközönség” - ismételte meg.

Az esetleges kontaktkutatásra vonatkozó kérdésünkre a miniszter azt válaszolta, hogy a stadionban helyjegyek vannak, ezért a sportesemények tekintetében név szerint lehet látni, hogy ki hol ül. Vírusfertőzés esetén pedig ha egy szurkoló már Bajorországban vagy Sevillában lesz, már nem a magyar államnak kell elvégeznie a kontaktkutatást.

Arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a 20 ezres Szuperkupa döntő megrendezése, illetve a 91. ünnepi könyvhét lefújása kapcsán - a szervezők Müller Cecília véleményét kérték ki a könyvhétről, és a tisztifőorvos azt írta nekik, hogy a nagy létszámú rendezvények megtartását járványügyi szempontból nem támogatja - kettős mércét emlegetett, Gulyás Gergely azt mondta: “az a helyes, ha a tisztifőorvos asszony a legnagyobb óvatossággal jár el, és erre hívja fel a döntéshozók figyelmét”.

Ajánlom

További belföldi híreink