Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-25 16:05:00

Szakszervezeti elnök: A szociális szférában lévő létszámhiánnyal a minisztérium nem tud mit kezdeni, és talán nem is akar

Tömeges az elvándorlás a szociális intézményekből az alacsony fizetések miatt. A KSH összehasonlító adatai szerint egy szociális dolgozó átlagosan 130 ezer forintot vihet haza. A minisztérium szerint viszont ez a szám 296 ezer forintra emelkedett az elmúlt évek alatt.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének az elnöke elmondta, hogy "ez egy számháború" a minisztérium és a dolgozók között, hiszen az ő béreik a bérlista végén kullognak.

Köves az ATV Start című műsorában megjegyezte, hogy az emelés, amit a kormányzat emleget, bizonyos szempontból igaz: 10 év alatt, ahogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedett, a szociális ágazatban dolgozóké is.

Azt azonban nagyon fontosnak tartotta, hogy az ágazatban dolgozók a közalkalmazotti bértábla alá tartoztak, ami nem emelkedett, hanem itt a pótlékot próbálják emelni. A tényleges emelés pedig szerinte 6 százalék volt, nem 14.

Köves azt mondta, nagyon rossz állapotban van a szakma, hatalmas létszámhiánnyal küzdenek. Szerinte ez egy olyan probléma, amivel a minisztérium nem tud, és néha úgy tűnik, nem is akar mit kezdeni.

Az elnök elmondta, hogy jelenleg 80-90 ezer között van a szociális intézményekben dolgozók száma.

Közölte, hogy egy éve sztrájktárgyalásban vannak a kormányzattal. Hangsúlyozta, hogy minimum 30-40 százalékos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy a béreik megfelelő helyet foglaljanak el a magyar gazdaság teljesítőképességéhez képest.

Köves Ferenc szerint ha jó állapotban van a gazdaság, akkor nincs ok arra, hogy ne emeljék a fizetésüket.

Egészségügy: létszámhiány van a szociális intézményekben

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink