Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 13:39:00

Határozati javaslatot nyújt be a DK, hogy az Országgyűlés ítélje el a belarusz eseményeket

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőcsoportja annak érdekében, hogy az „Országgyűlés ítélje el Lukasenka fehérorosz vezér diktatúráját, a választás elcsalását és az utána történt brutális intézkedéseket” országgyűlési határozati javaslatot nyújt be – jelentette be a párt közleményében.

A javaslatban a következőképpen fogalmaznak:

„Az Országgyűlés fölháborodottan értesült arról a tényről, hogy az augusztus 9-i választást a belarusz hatóságok látványosan elcsalták, az ezt követő tiltakozásokat pedig vérbe fojtották. Az ellenzéki vezetők közül többen arra kényszerültek, hogy külföldre meneküljenek. Az Országgyűlés megállapítja, hogy a Belaruszban történtek Európa hidegháború és délszláv konfliktus utáni történetének legszégyenletesebb lapjaira tartoznak, és elítéli a Lukasenka-rezsim által elkövetett atrocitásokat. Az Országgyűlés kijelenti, hogy az őrizetbe vett és letartóztatott személyeket politikai foglyoknak tekinti és követeli azonnali szabadon bocsátásukat. Követeli továbbá az emigrációba kényszerített ellenzékiek biztonságának és személyi szabadságának garantálását hazatérésük esetére. Az Országgyűlés ugyancsak követeli a Belaruszban elkövetett erőszakos cselekmények független kivizsgálását, és új, nemzetközi ellenőrzés mellett zajló választás megrendezését.

Az Országgyűlés fölszólítja a kormányt, hogy hivatalosan tiltakozzék a belarusz vezetésnél a példátlan terror ellen.

Az Országgyűlés elvárja az Európai Uniótól, hogy lépjen fel Alekszander Lukasenkával szemben.

Az Országgyűlés fölhívja a kormányt, kezdeményezze az Európai Tanácsban komoly szankciók bevezetését a minszki rezsimmel és annak exponenseivel szemben. Az Országgyűlés fölkéri az Európai Parlament magyarországi képviselőit, hívják föl az Európai Bizottságot ilyen tartalmú indítvány előterjesztésére.”

Folytatódnak a tüntetések Fehéroroszországban

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink