Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-10 20:36:00

Intézkedési protokollt kapnak az iskolák a járványkezeléshez

Egyelőre nagy a bizonytalanság a tanévkezdés körül. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradó kérdésére azt írta: hagyományos tanévkezdésre készülnek. Azt is közölték, hogy a járványhelyzethez kapcsolódóan részletes intézkedési protokollt kapnak az iskolák. Ennek időpontját azonban nem jelölték meg.

Intézkedési protokollt kapnak az iskolák a járvány kezeléséhez

Még üresek a tantermek, de már érkeznek az iskolakezdést érintő kérdések „Jocó bácsi világa” nevű, 65 ezer követővel büszkélkedő Facebook-oldalra, arra azonban Balatoni József, az oldal működtetője, történelemtanár, író és blogger sem tudja a választ, hogy milyen lesz a tanítás a következő tanévben. Leszögezte ugyanakkor: nem lenne szerencsés, ha az online oktatásra való átálláshoz hasonlóan, most is egy-két nappal a tanévkezdés előtt derülne ki, hogy másféleképpen kell majd tanítani, mint amire készülnek. Merthogy, ő úgymond normál iskolakezdésre készül – árulta el az ATV Híradónak.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azonban úgy látja, hogy a koronavírus felülírhatja a terveket, ezért szerinte nem számíthatunk csak normál típusú iskolakezdésre.

Híradónknak elárulta azt is, bár személyes beszélgetéseik az államtitkárral azt valószínűsítik, hogy lesz egy útmutató vagy ajánlás-csomag, de egyébként régióktól függően a fenntartóknak és az intézményeknek is lesz lehetősége önálló döntésekre.

Híradónk kérdésére a tárca is megerősítette: valóban hagyományos tanévkezdésre készülnek, azonban figyelemmel kísérik a járvány alakulását. A fertőzések megakadályozása érdekében részletes intézkedési protokollt is kiadnak majd, ennek konkrét időpontját azonban nem jelölték meg.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanév rendjéről szóló rendeletet – amit a korábbi években legkésőbb nyár elején megismerhettek az iskolák – még nem adta ki a tárca, és sok a kérdőjel a kollégiumok működése körül is.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint jelentős késésben van az EMMI. „Az új Nat bevezetése szeptember elsejétől válik élessé, 1-5-9 osztályban, és még csak most írtak ki tanmenetek készítésére pályázatot a kollégáknak” – árulta el Totyik, aki szerint mindez elég jelentős késésnek számít az oktatási kormányzat munkájában.

Jelenleg egyébként 10-11 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, jórészt a hátrányos helyzetű régiókban. Azt azonban a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke sem tudja, hogy van-e elegendő tanár a szakképző intézményekben, azoknak ugyanis már nem egy fenntartójuk van, tanáraikat pedig a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink