Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-08 14:41:00

Párbeszéd: A kormány nem oldja meg a problémát a havi 16.100 forintos rezsitámogatással

"A távmunka újraszabályozására készül a kormány, a Párbeszéd szerint a törvénymódosító csomagnak meg kell erősítenie a távmunkában dolgozók jogait." - olvasható a párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják: "Aggasztó tanulmány  jelent meg arról, hogy a veszélyhelyzet alatt otthon dolgozók munkaideje átlagosan 8,2 százalékkal, napi 48,5 perccel hosszabbodott meg. A munka és magánélet közötti határvonalak is teljesen elmosódottá váltak.

A távmunka távmunkásjogok nélkül alááshatja a dolgozók mentális és fizikai egészségét.


A kormány nem oldja meg a problémát azzal, hogy havi 16.100 forint rezsitámogatást adat a távmunkásnak a munkáltatóval. Ez még a dolgozó anyagi jólétét sem fogja növelni, hiszen a munkáltató szerződéskötéskor belekalkulálja majd e költséget az alapbérbe.

Meg kell erősíteni a távmunkások jogait!  A Párbeszéd ezért a kormányt olyan szabályozás megalkotására szólította föl -  a parlament elé korábban beterjesztett határozati javaslatában -,  amely garantálja, hogy a távmunka terjedése nem eredményezi a munka és magánélet közötti határvonal elmosódását, s nem jelent a korábbinál nagyobb munkaterhet. Be kell vezetni a munkavállaló offline élethez való jogát is, vagyis a munkavállaló jogát ahhoz, hogy munkaidőn kívül ne legyen kötelessége a munkahelyi e-mailek ellenőrzése.

Párbeszéd szerint jár a pihenés, a magánélet a távmunkában dolgozóknak is, ezért az offline élethez való jognak szerepelnie kellene a kormány őszi csomagjában."

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink