Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-08 13:41:00

A P. Mobil zenekar üzent Koncz Zsuzsáéknak: „legalább most fogják be a szájukat”

Schuster Lóránttal a Trianon századik évfordulójára kiadták DVD-n a Honfoglalás-szvit négy változata kapcsán készített interjút a Magyar Nemzet. A beszélgetésben ugyanakkor szóba kerül a Kádár-rendszer és annak nosztalgiája, a koronavírus és, hogy egyesek szerint ma keményebb diktatúra van.

Az interjúban Schuster Lóránt elmondja, hogy számára az a legnagyobb kiszúrás, ha nem hagyják játszani. „Kénytelen-kelletlen alkalmazkodunk ötszáz fő alatti, szabadtéri koncertekhez, így nekünk köszönhető, hogy nem szabadul el a vírus” – jegyzi meg kicsit ironikusan. Arra a kérdésre, hogy túlélik-e, egy hasonlattal élt. „Azt mondta egy híres cigányprímás, hogy abban a pillanatban, amikor beteszi a hegedűt a tokjába, már elkezd romlani a tudása. A rockzene nem úgy működik, hogy a gyantát beteszed a zsebedbe, a dorombot meg a szádba, és elmész a buliba. A közönség csak azt látja, és nincs is ezzel gond, hogy fölmegyünk a színpadra, jókedv, hangulat s a többi, de hogy mi megy a háttérben, arról nincs fogalmuk. De túléljük ezt is, hisz túléltük a Kádár-rendszert, és túléltük a diszkóhullámot is” - fogalmazott.

Szóba került az interjúban az is, hogy Koncz Zsuzsa szerint most keményebb diktatúra van, mint annak idején a Kádár-korban. Schuster azt üzeni neki,  „ahogy az összes többinek is, aki az előző rendszer kedvezményezettje volt, hogy legalább most fogják be a szájukat.”

A Kádár-rendszert tovább taglalva kitértek a nosztalgikus hangulatra is. Schuster mint mondta, ő maga is nosztalgiával gondol arra az időszakra. „Reggeltől estig nők után jártam. Sütött a nap, lobogtak a szoknyák, a hajak, minden működött, de ezen kívül mit sajnálnék abból az egészből? Semmit, mert az egész rendszer képmutató és hamis volt, kettős mércét alkalmazott, a párton belül is volt egy másik párt, a pártvezetés döntött, a gyalog kommunistáknak csak szórtak egy kis morzsát” - fogalmazott.

A magyarok mentalitásával kapcsolatban megjegyezte, „a Kádár-rendszer nagyobb kárt okozott, mint a két világháború. Az emberek gondolkodását, gerincét támadták meg, azt a részét roncsolták szét, ami fontos lenne.” Szerinte a változás nem egy egyik napról a másikra, hiszen legtöbben csak a saját életükre koncentrálnak, ezért nem száz években gondolkodnak, ahogy az igazi államférfiak teszik. Ők nem is tehetik meg, hogy ne így gondolkodjanak – tette hozzá, majd úgy folytatta: „ezért érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek, vagy, hogy mi haszna van, ha magyar gyerekeket utaztatnak Erdélybe és a határon túl élőket hozzánk, de az ilyen emberek csak az orrukig látnak.”

A teljes interjút itt olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink