Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-06 18:01:00

Kissé megugrott a hazai megbetegedések száma: oda kell figyelni a gócpontokra

Május vége óta nem volt ennyi új napi megbetegedés, mint az elmúlt 24 órában. Újabb 33 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon. Meghalt egy idős, krónikus beteg is, így a járvány áldozatainak száma 600-ra emelkedett.

Éjféltől hatósági házi karanténba kerülnek azok, akik Spanyolországból érkeznek haza. Az ország ugyanis a járvány ismételt erősödése miatt sárga besorolást kapott. Ugyanakkor a kormány még a zöld jelzésű országok esetében is fokozott óvatosságot kér az utazóktól.

Az ATV Híradójának riportjából kiderül, hogy a hirtelen megugró számok ellenére Szlávik János infektológus főorvos szerint Magyarországon az aktív fertőzöttek száma nem túl magas és az is csak lassan emelkedik.

"A jelenlegi kicsit magasabb szám - mint amit az elmúlt hetekben vártak - egyáltalán nem aggasztó. A járvány továbbra is különböző gócokban van jelen: ezekre a gócokra kell odafigyelni. Már látható az is, hogy közösségekben, szórakozóhelyeken, zárt terekben esetleg templomokban jobban tud a fertőzés terjedni. 
"

Vannak olyan országok, ahol viszont valóban súlyosbodik a helyzet: Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is egyre több a fertőzött. Ezzel kapcolatban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a következőket mondta:

"Egy országban esetében, Spanyolország esetében döntött úgy a tisztifőorvos javaslatát támogatva a kormány, hogy az eddigi zöldről, sárga minősítést kapjon az ország."

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából kiderül, hogy péntektől akik Spanyolországból térnek haza, 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk. A karantén alól csak negatív PCR-teszt esetén kaphatnak mentesítést, illetve akkor, ha angol vagy magyar nyelvű okirattal tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a koronavírus-fertőzésen. Gulyás a kormányinfón azt is hozzátette, hogy szóba kerültek további országok a szigorításokkal kapcsolatban, de ezekben kevésbé volt radikális az emelkedés, így a kormány egyelőre kivár.Újra emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

 Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője szerint azonban fontos lenne, hogy országokon belül történjen differenciálás, mert számtalan olyan, magyarok által közkedvelt - például spanyolországi - úti cél van, ahol nem számottevő a fertőzöttek száma."Ebben az időszakban a Kanári-szigetek és Baleár-szigetek népszerűel, és ott nincs újabb megbetegedés. A MUISZ azt szeretné elérni, hogy ezeket a területeket visszaminősítsék zöld kategóriába. 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége ezzel kapcsolatban felvette már a szakhatóságokkal a kapcsolatot, de egyelőre nem kaptak még választ."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink