Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-05 16:23:00

Farkas Bertalan: valóban arra készültem, hogy még egyszer az űrbe megyek

Farkas Bertalannal és Popper Györggyel, a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének elnökével a Spirit FM Spirit Show műsorában beszélgettek. Szóba került az a bizonyos pillanat, amikor Farkas 1980. május 26-án elhagyta a Szojuz–36 űrhajó a kilövőállomást. De az is kiderül, hogy került Unikum és szabolcsi töltöttkáposzta az űrbe.

1980. május 26-a Magyarország szempontjából mérföldkőnek számított. Negyven évvel ezelőtt ezen a napon kapta meg a Szojuz–36 űrhajó a startengedélyt fedélzetén a szovjet Valerij Nyikolajevics Kubaszov parancsnokkal és fedélzeti mérnök társával, Farkas Bertalannal. A start pillanatára úgy emlékszik vissza a kutató-űrhajós, hogy igazán stresszes volt, még úgy is, hogy addigra már mindent ki kellett zárni, és csak a küldetésre koncentrálni. Fejben kellett ott lenni – hangsúlyozta.

Nagyon sok szakember kemény munkájának az eredménye az a pillanat, amikor megkezdődik a visszaszámlálás – mondta Farkas Bertalan. Arra a kérdésre, hogy igazak-e azok a városi legendák, hogy vihettek magukkal magyar ételeket, Farkas Bertalan megerősítette, hogy igaz. Méghozzá a korabeli Unikum volt az egyik a szabolcsi töltött káposzta, a virsli és a libamáj mellett. A szovjetek ezt nem minden országnak engedték meg, velünk kivételeztek – fogalmaz Farkas Bertalan, hozzátéve, az Élelmiszeripari Kutató Intézetben labortóriumi körülmények között készítették el ezeket az ételeket számukra.

A Biztonsági Érdemrend

Éppen erre a 40 évvel ezelőtti történelmi esemény előtt tiszteleg a a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének elnöke is. Popper György a műsorban elmondta, hogy annak idején több nemzetközi szervezettel karöltve hoztak létre egy nívós nemzetközi elismerést elsősorban a biztonsági területen aktív vezetők részére. Az Order of Security vagy más néven Biztonsági Érdemrend nagykeresztre ajánlással lehet bejutni.

A Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége és a Nemzetközi Polgárőr Szövetsége közösen terjesztette fel Farkas Bertalan kutató-űrhajóst a nagykereszt kitüntetésre, melyet a szervezet nemzetközi zsűrije elfogadott és támogatott. Popper György szerint ugyanis fejet kell hajtani a 40 évvel ezelőtt történtekre, és arra a szakmai munkára is, amelyet azóta kutató-űrhajósként Farkas Bertalan végez. „A kitüntetéssel az is jár, hogy tagjává válnak egy nemzetközi elitnek, amelyet a biztonság lovagjai lovagrend tagjaiként tartanak számon" – jegyzi meg Popper György.

A második magyar űrhajós ne űrturista legyen

2019 decemberében derült ki, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával egy magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024-2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről.

„Ha én most lennék 40 éves, és 30 évesen már lettem volna az űrben – egyébként én valóban készültem még egyszer az űrrepülésre – akkor az ember teljesen másképp állna hozzá"

– reagál Farkas Bertalan az orosz-magyar űrkutatási projektre. Mint mondja, nem arról lenne szó, hogy mindenképpen ő szeretne duplázni, hanem inkább arról, és ez a szakmának egyöntetű véleménye, hogy a második magyar űrhajósnak felkészültnek kell lennie, és ne űrturistaként hagyja el a Földet. Azt szeretnék, ha olyan szakembert választanának ki, akinek a tevékenysége megmarad az utókor számára. Itt jegyzi meg Farkas Bertalan, hogy ő a kozmikus sugárzás mérésére alkalmas magyar műszerrel érkezett a Nemzetközi Űrállomásra. Ezt azóta is használják, illetve ennek a tovább fejlesztett verzióját, és több mint 70 ezer mérést végeztek ezzel.

Mint mondja, nem lesz egyszerű kiválasztani a legalkamasabb személyt a misszióra, mert nagyon komoly szempontrendszer van, amelynek kritériumot most állítják össze. „Figyelembe kell vennünk az oroszok feltételeit is, és nekünk ezekhez is igazodnunk kell majd, hiszen oroszokkal együtt akarunk menni a világűrbe – fogalmaz Farkas Bertalan. Annyit azért már most lehet tudni, hogy lesz életkori feltétel, ahogy fizikai és pszichés alkalmassági vizsga is, sok minden más mellett.

Farkas Bertalan visszaemlékezett az ő kiválasztására, amely szintén nem volt egyszerű. Bár akkor csak a vadászpilótákból válogattak, most azt szeretnék, ha ez nyitott lenne mások számára is, akik az adott feltételrendszernek megfelelnek.

Miért az oroszok?

Arra a kérdésre, hogy miért az oroszokat választotta Magyarország partnerként, Farkas Bertalan úgy válaszolt, hogy még most is a Szojuz típusú rakétákra veszik meg az üléseket az amerikaiak, a japánok, a franciák, vagyis mindenki a kínaiakon kívül, akik el akarnak jutni a világűrbe. Az is igaz, hogy az oroszoknak óriási tapasztalatuk van, és nagyon alacsony a hibamutatójuk. Példaként hozta fel Farkas Bertalan, hogy míg az amerikaiak 17 űrhajóst vesztettek, addig a Szovjetunió mindössze négy tragédiát élt meg.

Ami a jövőt illeti, a koronavírus-járvány miatt jövőre rendezik meg a 40. évfordulós ünnepséget, de jövőre lesz a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusa is, amelynek keretében több mint 100 űrhajós érkezik Magyarországra.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink