Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-06 05:25:00

Döbbenetes képsorok: lefilmezték a pillanatot, amikor leszakad a soltvadkerti malom tetőszerkezete

A kár a tulajdonos szerint tízmillió forint körüli, az épület ugyanis muzeális jellegű. Tegnap Bács–Kiskun megyében 150 esetben vonultak ki a tűzoltók, hogy felszámolják a vihar okozta károkat.

A malom közelében lévő kábelek is leszakadtak. A tulajdonos azt mondta, jelen pillanatban 10 milliósra becsüli a kárt.

"A tetőszerkezet 15-16 éve került rá, ez egy közel 100 éves épület, muzeális jellegű, és most szerettük volna az idén helyreállítani, úgy látszik, hogy az időjárás egy kicsit előrébb hozta ezeket a munkálatokat" - mondta el híradónknak Nyúl Gábor.

De nem csak a malomban tett kárt a vihar. Egy hatalmas fát gyökerestül döntött ki, az utcákon pedig az esernyőnél talán csak a gumicsizma volt hasznosabb, ugyanis mindenhol magasan állt a víz.

A tűzoltók kedd délutántól egészen szerda reggelig dolgoztak, egyik riasztás helyszínéről a másikra siettek, 150 bejelentést kaptak.


"Fakidőlések és letört ágak miatt hívták a tűzoltókat. Házak pincéjében, garázsában összegyűlt nagy mennyiségű csapadék eltávolításához kértek segítséget az állampolgárok, de villámcsapásra és megbontott tetőszerkezetekre is érkeztek bejelentések"

- mondta Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője.

Azt, hogy mindez mekkora kárt jelent, még nem lehet tudni, az összesítés augusztus végén várható. Korábbi adatok viszont vannak, júniusban 5 milliárd, júliusban pedig közel két és fél milliárd forintos kárt számoltak össze a biztosítótársaságok.

"Az elmúlt két évhez viszonyítva azt látjuk, hogy valószínűleg jóval magasabbak lesznek az idei viharkárok, a viharszezon idei adatai, mint tavaly vagy tavalyelőtt. 4,1 milliárd illetve 3,1 milliárd forintnál állt meg a számla idén ebben a két hónapban, igaz, hogy ebben már az ipari létesítmények és a közintézmények adatai is benne vannak, de látszik, hogy jóval magasabb lesz a végösszeg" - magyarázta Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

A következő napokban viszont nyugodtabb lesz az időjárás - ezt már a meteorológus mondta híradónknak. Általában napos és gomolyfelhős idő várható.

"Most az előttünk álló napokban először csak 25 C°-ot meghaladó középhőmérsékletekre számíthatunk, aztán ez egyre nagyobb területen lesz jellemző, és a hétvégén már a 27 C°-ot is átlépi a középhőmérséklet" - mondta  Kiss-Szabó Zsanett.

A meteorológus azt is elmondta, a középtávú előrejelzés szerint nem lesznek heves zivatarok, és komolyabb viharok sem várhatók.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink