Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-05 05:50:00

VEKE-elnök a Lánchíd-tenderről: Ne törjünk pálcát senki felett!

Kedden visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert a Közbeszerzési Hatóság. A főpolgármester szerint a hatóság olyan változtatást kér, ami számos céget kizárna a pályázatból. A Fidesz szerint tovább csúszhat a felújítás megkezdése. A híradónknak nyilatkozó szakember a politikai motivációt sem tartja kizártnak.

"A Lánchíd felújítása elindul. A Lánchidat fel fogjuk újítani. Akkor is, ha a kormányzati lába ennek a részének erőteljesen billeg" - alig egy hónappal ezelőtt mondta ezt a Lánchíd lábánál Tüttő Kata. A főpolgármester-helyettes hozzátette: ha minden jól megy, akkor jövő tavasszal el is indulhat a híd felújítása. 

Ezzel szemben tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert. Erről elsőként a fővárosi Fidesz-csoport adott hírt a párt Facebook-oldalán. Mint írták: "több mint fél év késlekedés után sem sikerült szabályos tartalmú közbeszerzést kiírni a Főváros vezetésének a Lánchíd felújítására. A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a BKK Igazgatóságának módosítania kell azt".

Az üggyel kapcsolatban Híradónk kereste a Közbeszerzési Hatóságot. Többek között szerették volna megtudni, hogy pontosan milyen hibát találtak a Lánchíd felújításáról szóló tender kiírásában. Írásos válaszuk szerint "a Lánchíd felújításáról szóló tender nem felelt meg minden tekintetben a vonatkozó formai és tartalmi jogszabályi előírásoknak, ezért hiánypótlásra szólítottuk fel a kiírót".

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke folyamatosan foglalkozik a Lánchíd ügyével. Tarlós István egykori közeledési tanácsadója szerint könnyen lehet, hogy a kormányzati hatóság csak az időt húzza.

"Látva a Lánchíd ügyét, hogy ez mennyire átpolitizált kérdés, sajnos ez is benne van a pakliban. De ne törjünk pálcát senki felett, mivel nem tudjuk, hogy valójában mi volt a kiírás, hiszen ez ebben a fázisban még nem nyilvános. Ezért magát a kiírást sem tudjuk, és a Közbeszerzési Hatóság döntését sem láttuk még, tehát sötétben tapogatózunk"

- fogalmazott Dorner.

Kedd délután Karácsony Gergely reagált a hírre: közösségi oldalán azt állítja, nem volt hiba a Lánchíd közbeszerzésével. Szerinte a Közbeszerzési Hatóság azt sérelmezte, hogy a főváros 10 éves referenciaidőszakot kért, amit ők soknak tartottak és 8 évre csökkentették.

Ennek azért lehet jelentősége, mert az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, így egyik korábbi hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe azoknál, akik részt vennének a pályázaton. Ez viszont így alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. Karácsony azt is hangsúlyozta, hogy nem értenek egyet a hatóság döntésével, de a felújítás sürgőssége miatt a kormányzati hatóság előírását beépítik a kiírásba.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink