Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 06:45:00

Ha tovább romlik az algahelyzet a Balatonnál, még a fürdést is betilthatják

Az algákra szüksége van a tónak, de a jóból is megárt a sok. Van, ahol az algásodás már átlépte az egészségügyi határértéket.

A 24.hu Vörös Lajost, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének (ÖK BLI) kutató professor emeritusát kérdezte a balatoni víz minőségéről. Kiderült, hogy Balatongyöröknél már előfordult, hogy az algahelyzet átlépte a megengedett határértéket, és elképzelhető, hogy még idén eléri a Balaton azt a szintet, amit már nem lehet tolerálni. Persze az ÖK BLI csupán közzé teszi a tudományos következtetéseket, az esetleges tiltás a hatóságok hatásköre.

Elszaporodtak az algák, kotorni kell a Balaton nyugati medencéjét

 

A legnagyobb problémát a kékalga, más néven cianobaktériumok csoportja okozza A kékalgák anyagcseretermékeként jelentkező toxikus anyagok a melegvérű állatok, így az ember számára is mérgezőek, egészségügyi kockázatokat rejtenek.

A vízben úszva szemgyulladást, bőrgyulladást, hólyagosodást, lenyelve pedig gyerekeknél hányást és hasmenést okozhatnak. A professzor azonban megnyugtat, kutatásaik alapján az ennél súlyosabb tünetekhez több 100 liternyi kékalgában dús vizet kellene meginni – írja a lap.

A WHO ajánlását követve itthon is meghatározták a megengedett értékekeket: e felett nem lehet fürdeni az adott vízben. Tavaly olyan szaporodásnak indult a kékalga, hogy augusztusban Keszthely-Szigliget térségében néhány helyen akár meg is lehetett volna tiltani a fürdőzést. Egyelőre itt még nem tartunk, de szigorúan, a definíció szerint már kockázatot jelentett az algásodás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink