Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 05:40:00

Hat megyében egyáltalán nincs államilag finanszírozott fogászati ügyelet Magyarországon

Magyarországon több mint kétmillió embernek okozhat gondot, ha a hivatalos rendelési időn kívül fájdul meg a foga. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke hat olyan megyét is talált, ahol egyáltalán nincs államilag finanszírozott fogászati ügyelet.

Magyar Orvosi Kamara: 6 megyében nincs közfinanszírozott orvosi ügyelet

 

Az ATV Híradónak nyilatkozó Kárász Anikó ugyan a budapesti agglomerációban rendel, de a finanszírozási gondok ugyanúgy érintik őt is, mint egy vidéki fogorvost.

„Egy betegem férjének egyik hétvégén bedurrant a foga. Elment vele egy magánrendelőbe dunakeszin, ahol meg kellett kezdeni a fog gyökérkezelését. 40 ezer forintot fizetett ezért. Ezzel szemben, én ugyanezért gyakorlatilag nem kapok ezer forintot sem” – mesélte Kárász Anikó.

Az Orvosi Kamara alelnöke szerint a fogászat az egészségügy egyik legalulfinanszírozottabb része. Ezen belül pedig az ügyeleti ellátás van a legrosszabb helyzetben. Nagy Ákos szerint körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket.

Mint kifejtette, több helyen nem vállalják az önkormányzatok azt, hogy a TB-vel szerződve 24 órás ügyeleteket biztosítanak. Inkább saját zsebből finanszíroznak pár órás ügyeletet a hétvégéken és munkaszüneti napokon – magyarázta Nagy híradónknak.

Győrben is, ahol a Népszava szerint például egy veszélyeztetett terhes asszonynak csillapíthatatlan fájdalma ellenére sem sikerült ellátáshoz jutnia a helyi ellátórendszerben.

Kányai Róbert a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmények igazgatója szerint azonban a jogszabályi kötelezettségeiket ők még túl is teljesítik. Az aktuális helyzetből kihozva a maximumot, a szakmával egyeztetve hoztak létre az idősávokat, így hétvégén 6 óra, hétköznap pedig 2-2-2 óra ügyeletet biztosítanak – mondta híradónknak Kányai. Az igazgató szerint a jelenlegi győri szolgáltatás megszervezése az önkormányzat számára komoly költségeket jelent.

Az Orvosi Kamara alelnöke szerint egy ügyelet 24 órás fenntartása az önkormányzatoknak a TB összegén felül körülbelül 50-70 millió forintba kerülne. Budapesttel együtt a 24 megyei jogú város esetében Nagy szerint - ahogy ő fogalmaz - egy nem egy vészesen nagy összeggel biztosítani lehetne mindenhol a fogászati ügyeleteket.

Az üggyel kapcsolatban híradónk elküldte kérdéseit az EMMI-nek, de a cikk megjelenéséig nem ékezett válasz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink