Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-02 20:23:00

Lesz második hullám, csak idő kérdése, hogy mikor

A Heti Napló Sváby Andrással című műsorban Jakab Ferenc virológus nyilatkozott, hogy hogy látja a vakcinafejlesztést, a második hullám ütemét, illetve beszélt azokról a szkeptikusokról is, akik már elbizonytalanodtak a vírus súlyosságát illetően.

Jakab Ferenc elmondta, hogy normál esetben évekig tart egy vakcina fejlesztése, de most felgyorsítva, rohamtempóban kell előállni a megoldással. Egyre több kutatás zajlik párhuzamosan, vannak, akik hagyományos módszerekhez nyúlnak, és vannak, akik egészen új technológiától várják az eredményt. Egyelőre nem tudni, melyik lesz a sikeres.

"Ha tippelni kellene: azt gondolom, hogy jövő év elején, tavasz környékén lesz vakcina."

A virológus abszolút egyetért Merkely Bélával a második hullámmal kapcsolatban: szerinte 99,9 százalék, hogy lesz, csak idő kérdése, hogy mikor ér el bennünket. Illetve nehéz elválasztani az első és a második hullámot egymástól, hiszen még mindig vannak új esetek Magyarországon. Amikor ez megnő, akkor beszélhetünk a következő hullámról.

"A környező országokban és a világban is elindultak drasztikusan az esteszámok, nem hiszem, hogy Magyarország kivétel lenne" - magyarázta a szakértő.

Az pedig csak találgatás, hogy mi lett volna, ha már az elején, Vuhanban körültekintőbben járnak el. Jakab Ferenc meglátása szerint, ha ott csírájában elfojtották volna a vírust, most nem tartanánk itt.

Jakab úgy látja, hogy veszélyes a tendencia, és amennyiben most nem figyelünk oda a szabályokra, akkor egy második hullámnál nagyobb lehet a baj. Márciusban mindenki komolyan vette a korlátozásokat, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szerencsésebben söpört keresztül a koronavírus az országon. A professzor a maszkhordásra buzdít mindenkit, és ha elkészül az oltóanyag, ő beadatja magának. A teljes videót az alábbi posztban tudja visszanézni.

Hogyan haladnak a virológusok, megvan-e már a jó irány, vagy még mindig a vírus áll nyerésre? Élőben kérdezzük Prof. Dr. Jakab Ferencet.

Közzétette: Heti Napló Sváby Andrással – 2020. augusztus 2., vasárnap

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink