Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-01 13:49:00

Eldobott fecskendők, óvszerek: a Népligetet foglalták el a Hős utcából kiűzöttek

A Népliget Budapest legnagyobb, de egyben a legelhanyagoltabb közparkja. Az ottlakók szerint a prostituáltak és a hajléktalanok mellett már a Hős utcából kilakoltatott emberek is megjelentek a parkban. A Heti Napló riportja.

Eldobott fecskendők, óvszerek: a Népligetet foglalták el a Hős utcából kiűzöttek
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Sokkal kevesebben laknak a Hős utcában az elmúlt évekhez képest. Az lakók elmondása alapján körülbelül problémás 20 család maradt az utcában.

A Heti Napló első Hős utcáról szóló riportja után újra a figyelem középpontjába került a hírhedt utca, politikusok, szociális munkások, na meg a sajtó is folyamatosan az ott uralkodó állapotokról beszélt. A Hős utcát kitakarították, a helyzet azonban nem változott, így jött egy döntés: lebontják. Az önkényes lakásfoglalókat - akikkel egyébként a legnagyobb baj volt - kiűzték, akik pedig legálisan laktak és laknak a mai napig is ott, kaptak egy felajánlást: fizetnek nekik 4-5-6 millió forintot a lakásért cserébe, csak menjenek el. Voltak, akik elfogadták és voltak, akik nem.

A lényeg az, hogy az önkényes lakásfoglalók átköltöztek máshova. A főváros számtalan pontján látni önkívületi állapotba került, drogos embereket, így a XIII. és a XIV. kerületben, illetve a Népligetben.

A Népliget Budapest legnagyobb, de egyben a legelhanyagoltabb közparkja. A park akár egy fantasztikus közösségi tér is lehetne a futók, kutyát sétáltatók, gyerekesek vagy csak sétálni vágyók számára, ehelyett viszont évtizedek óta várja, hogy a lepusztult romok között valami funkciót is kapjon.

Az ottlakók szerint a régóta itt lévő prostituáltak és hajléktalanok mellé a Hős utcából kiszorítottak is a Népligetbe költöztek. 

Egy másik lakó szerint volt olyan is, hogy bedrogozva üldözték az embereket a parkban.

“Verekednek, üvöltöznek, emberekkel kiabálnak, fenyegetik őket, a kutyásokat is fenyegetik, hogy megölik a kutyájukat, meg megöllek téged is, nekimennek az embereknek, ha arról van szó, nyílt terepen folyik a szex, magamutogatás megy, itt, ahol játszanak a kisgyerekek” – számolt be a Népligetben tapasztaltakról egy környékbeli.

Kidőlt emberek a padon, éppen hányó fiatal a bokor szélén, eldobált használt tűk a földön. Az egyik itt lakó férfi pedig azt írta a stábnak, hogy estére gyakorlatilag egy kis Hős utca jelenik meg a parkban. Keresik a dílert, ordibálnak, garázdálkodnak. Két napja fenyegették meg a teniszpályánál a fiatalok, hogy nehogy a kerítés közelébe merjen menni, mert baja esik.

A Népliget a mai napig osztatlan közös tulajdonként van bejegyezve, tulajdonhányada van az államnak, a fővárosnak és a mellette lévő lakóparknak is.

Mivel a főváros legnagyobb közparkjáról van szó, ezért a fővároshoz fordult a Heti Napló, mert tudni szerették volna, hogy mégis egyáltalán szándékoznak-e valamit kezdeni a kialakult helyzettel vagy sem. Hiszen mint a példa is mutatja, az nem működik, hogy száműzik a hajléktalanokat és a drogosokat a parkokból, Hős utcából vagy bárhonnan, hiszen akkor megjelennek máshol, és oda gyűrűzik be ugyanaz a probléma.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink