Itthon

2010-10-07 16:31:59

Ha baj van, 10 millió tonna vörösiszap robban a Dunába + videó

A Marcal élővilágának már mindegy, most a Rábáért küzdenek a szakemberek.

Ha baj van, 10 millió tonna vörösiszap robban a Dunába + videó

2003 óta próbálja felhívni a kormányok figyelmét a vörösiszap tárolásában rejlő veszélyekre a Levegő Munkacsoport, észrevételei azonban mindeddig süket fülekre találtak. Pedig, magyarázta Simon Gergely az ATV Jam című műsorában az ország négy különböző pontján összesen körülbelül 30-50 millió tonnányi vörösiszapot tárolnak.

Mosonmagyaróváron például a vízbázis fölött áll a hulladék, az almásfüzitői tározó pedig több, mint tízmillió tonna vörösiszapot tartalmaz közvetlenül a Dunapart mellett. Mindez kockázatot jelent, gyakorlatilag egy időzített bomba, hiszen a maró anyag katasztrófa nélkül is szivároghat a talajba, a levegőbe kerülve pedig 10-15 km-es körzetben is mérgezhet. Simon Gergely szerint tonnánként 50-100 millió forintból meg lehetne oldani a vörösiszap semlegesítését.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán megkezdték a Marcal folyó vizének semlegesítését. A szennyezettség jelenleg 10 százalékos ph-értéket (sav-lúg arány) mutat, de ezt lejjebb kell szorítani, hogy ne károsítsa a Rába vizét. A Marcal élővilágán azonban a jelek szerint már úgysem lehet segíteni, nagy valószínűséggel kipusztul. Közben javul a helyzet: a kitelepített lakosok száma 500-ról immár 280-ra csökkent közülük csak 31-en vették igénybe a közösségi szállást).

További belföldi híreink