Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-30 08:09:00

Szanyi Tibor zsugorodó amőbának nevezte az MSZP-t,a DK-t viszont nagyon becsüli

Nagyinterjút adott az MSZP egykori EP-képviselője, jelenleg az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) elnöke a Magyar Hírlapnak.

Az interjúban beszélt az MSZP-n belüli törésvonalakról. Mint mondta, Mesterházy Attilával konstruktív vitái voltak, „ő öntudatos, pragmatista elemekkel fűszerezett baloldali politikát képviselt.” A Tóth Bertalan-féle vonallal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „elvtelen, önfeladó, pénzhajhász, korrupt, amit semmi szín alatt nem tudtam támogatni.”

Emlékeztetett arra, hogy már 2018-ban azt kezdeményezte az MSZP felszámolását, és egyben újjáalakítását. Az önkormányzati választások eredményei tették számára egyértelművé, hogy semmi hajlandóság nincs a balra fordulásra. Szerinte ezért nem véletlen, hogy az MSZP mára elveszítette tagságának kilencven százalékát. „Ennél is nagyobb baj, hogy a szavazóit is elveszítette. Az ember kihez legyen lojális? A kilencven százalékhoz, aki otthagyta a pártot, vagy a tízhez, aki maradt? Nekem ez dilemma volt, amit úgy oldottam fel, hogy otthagytam a pártot. Ez a párt most nyílegyenesen halad a semmibe. Ehhez nem kívántam asszisztálni és a nevemet adni” -fogalmazott.

A párttal való végső szakítást az EP-választások egyértelműsítették. Szanyi Tibor csak akkor tudott volna Brüsszelbe menni, ha az MSZP három mandátumot szerez. Akkor a pártelnöknek az volt a szándéka, hogy „ha két mandátumhoz jutunk, akkor a párbeszédes Jávor Benedek legyen a képviselőnk. Ez maga az önfeladás. Lesújtó” - fogalmazott.  
   
Arra a kérdésre, hogy van-e benne revansvágy, azt válaszolta, hogy van. „Meg fogom mutatni, hogy a baloldal tud erős lenni Magyarországon. Az ősszel alsó hangon megelőzzük az MSZP-t. Ez nem a mi erősségünk, hanem az ő gyengeségük. A háromszázalékos léc elméletileg megugorható egy új alakulattól” – jelentette ki az interjúban.

Az ellenzéki szavazókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ma Magyarországon van három millió baloldali érzelmű ember, ténylegesen kétmillió szavazó. „Ha ennek a felét meg tudjuk hódítani, akkor megvan a tizenöt százalék. Magyarországon rajtunk kívül nincs baloldali párt. Az MSZP egy zsugorodó amőba. A DK-t viszont nagyon becsülöm, mert pont az, aminek mondja magát, balliberális párt. A hangsúly a liberálison van, a bal csak színezék” - nyilatkozta. Továbbmenve a többi pártokkal, a Momentummal kapcsolatban megjegyezte, hogy „még soha nem mondták magukról, hogy baloldaliak lennének.”

A Jobbikot „egy neonáci pártból átvedlésben lévő valaminek” titulálta, míg az LMP szerinte „szintúgy nem mondta még magáról, hogy bármi köze lenne a baloldalhoz.” A Párbeszédben már lát némi baloldaliságot, „jó színészei vannak, de az ideológiai töltetükből nem derül ki, hogy mit akarnak, és tíz éve nem képesek pártként az egyszázalékos támogatottságig eljutni.”

Összegezve kijelentette, egyik ellenzéki párt sem baloldali. „A baloldaliságnak egy ismérve van. Hogy az ötleteidet, a gondolataidat honnan indítod. Mi a kapitalizmus kritikájából indítjuk” - fogalmazott.

A teljes interjút itt olvashatja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink