Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-30 06:20:00

Államtitkár a Hagia Sophia mecsetté nyilvánításáról: nem fogják nyilvánosan elítélni a török partnert

A magyar kormány felvette a kapcsolatot a törökországi keresztény közösségekkel a Hagia Sophia ügyében. Az államtitkár szerint az ügy praktikus jelentősége csekély, a szimbolikussága viszont történelmi távlatokban is hatalmas.

Elsőre megdöbbentő, de a kereszténység a legüldözöttebb vallási kisebbség a világon, 260 millió ember szenved jelenleg is a hite miatt - mondta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Azbej Tristan a Spirit FM-en futó Spirit Show című műsorban elmondta, hogy a Hungary Helps program 2016-ban indult, ő maga pedig 2017 óta vesz részt benne. A Hungary Helps Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja, és a kormány úgy döntött, hogy ezt a legüldözöttebb vallási csoport, azaz a keresztények megsegítésére fordítja. A nyugati országok kormányai ezzel szemben nem akartak ezzel a kérdéssel foglalkozni - mondta az államtitkár.

Tristan arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapok nagyon nehezek voltak számukra, hiszen a koronavírus miatt nem tudtak személyesen részt venni a programok megvalósításában, és az ő munkájuk nem olyan jellegű, amit egy kormányzati épületből könnyen el lehet végezni. Az általuk látogatott helyeken a keresztények ugyanis nem csak azért szenvednek, mert a hitük miatt üldözik őket, hanem mert azt érzik, hogy a világ nem foglalkozik velük. Ezért is kiemelten fontos személyesen jelen lenni az adományok átadásakor- mondja az államtitkár, megjegyezve, hogy ez nem egy munka, hanem küldetés.

Az államtitkár szerint történelmi bűn, hogy 260 millió embert van a világon, akit keresztény hite miatt üldöznek, és ehhez képest sem az ENSZ, sem az Európai Unió, sem emberi jogi szervezetek nem foglalkoznak velük. A magyar állam 70 ezer embernek tudott segíteni ezzel a programmal. 


Azbej Tristan visszaemlékezett, hogy a közel-keleti háborús helyzet, az Iszlám Állam térhódítása hívta fel a magyar kormány figyelmét erre, így az első támogató tevékenységük Irakban és Szíriában indult el.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy jelenleg a szubszaharai Afrika területén erősödik az üldözés, az életmentő támogatási programokat ide összpontosítják. Azbej Tristan arról is beszélt, hogy a koronavírus időszakában tovább erősödött a dzsihadizmus Afrikában: megalakult az Iszlám Államnak a Közép-Afrikai Kalifátusa is, Mozambik északi tartományait pedig az Iszlám Államhoz és az Al-Kaidához tartozó dzsihadista szervezetek foglalták el.

Hagia Sophia

A Hagia Sophia Erdogan általi mecsetté nyilvánítása kapcsán az államtitkár megjegyezte, hogy felvették a kapcsolatot a törökországi keresztény közösségekkel, akik megjegyezték, hogy humanitárius segítségre az ügyben nincs szükségük. Azt is elmondták, hogy néhány incidenst eltekintve a keresztények szabadon tudják gyakorolni a vallásukat az országban.

Azbej Tristan szerint az ügy praktikus jelentősége csekély, a szimbolikussága viszont történelmi távlatokban is hatalmas, semmiképpen sem a vallások és a civilizációk békés együttélését erősíti. A politikai hátterét is tisztán kell látni, a törökök vezető szerepüket akarják megerősíteni a muzulmán világban. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar-török diplomáciai kapcsolatok nem egymás sértegetéséről szólnak, hiszen az ellentétes lenne Magyarország érdekével, hanem a tiszteletteljes párbeszéd kapcsolatán. Ezért nem fogják nyilvánosan elítélni a török partnert, de a diplomáciai csatornákon ezt szóvá fogják tenni.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink