Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-21 13:12:00

Lemondott Pilismarót polgármestere

Lemondott Pergel István Csaba, Pilismarót független, de a Fidesz által támogatott polgármestere – értesült az Index és az Átlátszó helyi forrásokból.

Mint arról az Index beszámol: a településen folyamatban van egy homok-kavics bánya megnyitása, amiről viszont sok helyi egyáltalán nem hallott a múlt pénteki lakossági fórum meghirdetéséig. A fórumra a bánya megnyitásához szükséges egyik következő lépcsőfok, az átminősítési eljárás miatt volt szükség. Az Index úgy tudja, a most lemondott polgármester itt találta először szemben magát azokkal a helyiekkel, akiket a bányaépítés híre váratlanul ért, és ellenállásra késztetett.

Egy hét végén indított petíció szerint a projekt a falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött szerveződött és most, az utolsó pillanatban került nyilvánosság elé. 1,2 millió négyzetméteren terveznek új kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén balra – áll az Index által idézett dokumentumban.

A portál szerint a hír nagy ellenállást váltott ki a helyiek körében. Egy pilismaróti lakos az Indexnek azt mondta, „valószínűnek tarja, hogy a lakossági fórumig is jogszabályszerűen jártak el a történet résztvevői, de nem lepné meg, ha szándékosan, lakossági ellenállástól tartva igyekeztek volna a lehető legnagyobb csendben intézni az ügyet” – írja a portál.

„A legnagyobb probléma, hogy sarokba szorítva érezzük magunkat, olyan későn lett köztudomású a dolog, hogy most már talán nincs is időnk megismerni a részleteket” – magyarázta a férfi. Állítása szerint, többen helyi népszavazási kezdeményezéssel próbálnák meg ellehetetleníteni a projektet.

Az Indexnek nyilatkozó helyeik attól tartanak, hogy a kavicskitermelés természetkárosítással, zajszennyezéssel és nagy porral jár majd, valamit hogy a munkagépek és a kitermelt nyersanyagokat elszállító teherautók túlságosan megterhelik majd a falu infrastruktúráját.

atv.hu/Index

Ajánlom

További belföldi híreink