Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-20 05:51:00

Nagy rohamra számítanak a kiadó lakások piacán

A koronavírus-járvány az albérletpiacra is hatással van, méghozzá áresést okozhat. Közeleg a nagy roham az kiadó lakások piacán. Várhatóan a felsőoktatási ponthatárok július 23-i kihirdetését követő 4-6 hét lesz a legfogalmasabb. Idén nyáron, a tavalyinál akár 20%-al olcsóbban is lehet találni albérletet, főként a belső-pesti kerületekben, itt ugyanis korábban a turistáknak fenntartott lakásoknak most tartós bérlőt keresnek a tulajdonosok.

Üres a bulinegyed. A máskor még vasárnap délelőtt is forgalmas utcákon most egyetlen turistacsoport lézengett. Az elmúlt hónapokban körülbelül 10 ezer lakás vált üressé a turizmus leállásával. Ráadásul a rövidtávú lakáskiadást szigorúbban szabályoznák a jövőben, ezért, aki most keres albérletet a fővárosban, az több lakásból és jobb áron tud válogatni, mint korábban.

Az ingatlan.com vezető elemzője nagy rohamra számít a következő hetekben, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével várhatóan megnő az érdeklődés a kiadó lakások iránt, igaz, az egyelőre kérdéses, hogy az őszi félévben is lesz-e távoktatás.

Az Otthon Centrum adatai szerint a budai oldalon az egyszobás lakásokat 110-140 ezer forintért, a kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg a 3-4 szobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületben egy garzon ára legfeljebb 130 ezer forint maradt, a két-három szobás ingatlanok bérleti díja viszont 150-200 ezer forintra csökkent.

Egy lakás például, ami továbbra is bérelhető rövidtávon, főszezonban, éjszakánként 80 euróért vehető ki. Az eddig főként turistákra számító tulajdonos azonban inkább az eladásban gondolkodik, amivel az elemzők szerint nincs egyedül, így várhatóan 2021 elején már az eladó lakások piacán is érzékelhető lesz a járvány hatása és a lakáshoteleket érintő szigorítás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink