Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-17 20:25:00

Exkluzív interjú az amerikai nagykövettel: CEU-ról és a kormánnyal való viszonyáról is beszélt

Négy hónapnyi kényszerű távollét után visszatért Budapestre az amerikai nagykövet, aki a számára is kötelező két hét karantént követően az első interjúját az ATV Egyenes beszéd műsorában adta. David B. Cornstein beszélt a járvány amerikai tapasztalatairól, a magyar felhatalmazási törvényről és a CEU-ügyről is.

A nagykövet a műsorban részletezte, hogy Amerikában most nagyon nehéz a helyzet. New Yorkban töltött három hónapot, elmondása szerint soha nem látott ahhoz hasonlót, ami ott fogadta. „Egy kísértetváros volt, amit láttam. New Yorkban általában éjfélkor, vagy hajnali három órakor is tele vannak az utcák. Ahogy a mondás tartja, ez az a város, amelyik sohasem alszik. Most viszont aludt, amíg ez a dolog zajlott”- magyarázta Cornstein.

Cornstein szerint a vírus és a rendszerszintű rasszizmus kapcsán elindult, Black Lives Matter mozgalom által szervezett megmozdulások összekapcsolódnak. „A vírus gazdasági leállást okozott, ami nyugtalanságot eredményezett a fekete lakosság körében. És ehhez hozzájárult egyes rendőrök feléjük tanúsított bánásmódja is”- fogalmazott az ATV műsorában a nagykövet.

fotó: reutersFotó: Reuters

Cornstein kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tartja valószínűnek, hogy csúsznának a novemberre tervezett választások.

Reméljük, hogy jó úton járunk ahhoz, hogy megtaláljuk a védőoltást és reméljük, hogy közeledünk ahhoz, hogy valamilyen gyógymódot is találjunk. Minden gyógyszergyár, jelentős gyógyszeripari cég Amerikában és világszerte igyekszik megtalálni ezeket. És adja Isten, hogy egy nap meg is találják, a nem túl távoli jövőben.

Úgy véli, hogy az amerikai gazdaság újra magára fog találni, és a világgazdaság is helyre fog állni.

„Szerintem Amerikában már eddig is nagyszerű munkát végeztünk ennek a beindításnak az érdekében. A kongresszus ugyan nem ért mindig egyet ezzel, de kész volt 3 billió dollárt beönteni a gazdaságba. A központi jegybank is lépett, és ők további 3 billió dollárt forgattak a gazdaságba. Így már hatezer milliárd dollár került a gazdaságba és láthatjuk is már a fordulat első jeleit”- részletezi az amerikai nagykövet.
Az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok kapcsán megjegyezte, hogy a számokat nézve elégedettek lehetnénk, ő mégsem az, szorosabb együttműködést szeretne. „Úgy vélem, hogy az önök országa nagyon képzett munkaerővel rendelkezik. Olyanok itt a megélhetési költségek, amelyek meglehetősen alacsonyak más országokkal összevetve. Olyan kormányuk van, amely támogatja a vállalkozásokat. Tehát Magyarország csodálatos hely arra, hogy még több amerikai cég jöjjön ide, hogy gyárat építsen, szolgáltatási tevékenységet kezdjen, és kiterjessze azokat egész Európára.”

Cornstein a magyar kormány járvánnyal kapcsolatos munkáját a számok szintjén vizsgálta: „ha számokat nézzük, akkor láthatjuk, milyen munkát végeztek itt Magyarországon a vírus ügyében, és ez kimagasló volt.”

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a rendeleti kormányzásról is beszélt. Szerinte vannak bizonyos dolgok, amelyeket ő személy szerint vagy a kormánya másképp tenne, mint a magyar. Úgy látja, hogy az Obama-kormányzat alatt ezeket a kritikákat nagyon nyilvánosan tettek. Ezzel szemben ő azt az utat választotta, hogy ha lát valamit, ami nem tetszik neki, akkor azt személyesen beszéli meg a kormánnyal. Az Egyenes beszéd műsorában mégis elmondta, hogy mit tett a felhatalmazási törvény kapcsán.

„Amikor elfogadták a vészhelyzetről szóló törvényt, akkor úgy éreztem, hogy maga a törvény nagyon jogos volt”- mondja. A törvénnyel kapcsolatban az volt a legfőbb kritikája, hogy nem volt benne dátum. „Erre szükség lett volna – és nem is az érdekelt, hogy milyen dátum. Lehetett volna egy hónap, három vagy hat hónap, de kellett volna egy időtartamot mondaniuk. Gyakorlatilag mindenkit felhívtam a kormányban, hogy elmondjam nekik az aggályaimat. És ebben veszítettem. Nem tettek dátumot a törvénybe.”- emlékezik vissza a nagykövet. Cornstein szerint az, hogy elmondja az álláspontját, nem tesz tönkre egy kapcsolatot, ami Magyarország és az Egyesült Államok között véleménye szerint a lehető legjobb.

Annak kapcsán, hogy Orbán Viktorral beszélt-e erről, kitérően csak annyit mondott, hogy sok emberrel beszélt az ügyben a kormányból.

fotó: reutersFotó: Reuters

Cornstein elmondta, hogy a kormány és az ellenzék részéről is igyekszik mindenkivel konzultálni, mert minden oldalt meg akar hallgatni fontos kérdésekben. „Volt egy nagyon-nagyon jó találkozóm az új budapesti főpolgármesterrel is. Ezt a találkozót egy másik telefonhívás is követte, amikor New Yorkban voltam”- magyarázza a nagykövet.
Cornstein szerint Donald Trump és Orbán Viktor nagyon jó kapcsolatot alakított ki egymással. „Őszinte megbecsülés és barátság alakult ki kettőjük között, és szerintem ez jó Magyarország számára és jó az Egyesült Államok számára is”- vélekedik a budapesti nagykövet.

A CEU-val kapcsolatban megjegyezte, hogy „ma is ugyanazt érzem, mint egy évvel vagy másfél évvel ezelőtt. Úgy gondolom, hogy a Közép Európai Egyetemnek Budapesten van a helye. És tényleg zavart az, hogy a képzésük egy részét átköltöztetik Bécsbe. Ha van bármi, amit tehetnék azért, hogy visszajöjjenek, vagy amivel segíthetek ezen a helyzeten, kifejezetten örömmel tenném meg azt.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink