Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-16 05:10:00

Csaknem háromszázezer ember veszíthette el a koronavírus-járvány miatt a munkáját

Mindezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke mondta az ATV Híradónak. Egy uniós felmérés szerint a magyarok 43 százalékának csökkent a jövedelme a járvány alatt. A Gyáriparosok Szövetségének alelnöke úgy véli, hogy akár évekig is tarthat a válságból való kilábalás.

A spanyolok mellett a magyarok zsebét érintette a legrosszabbul a koronavírus-járvány nyomában kibontakozó gazdasági visszaesés az Európai Parlament felmérése szerint. A megkérdezett magyarok 43 százalékának csökkent a jövedelme az elmúlt hónapokban, az uniós átlag pedig 28 százalék. Részben vagy teljesen a magyarok 35 százaléka vesztette el munkáját a járvány miatt, ebben a tekintetben 21 százalék az uniós átlag.

Híradónknak a szakszervezeti szövetség elnöke azt mondta, hogy a magyar kormány megkésve és szűkmarkúan kezelte a járvány gazdasági hatásait. Kordás László hozzátette: a kormány számaival szemben valójában több százezren válhattak munkanélkülivé az elmúlt hónapokban miatt. 

Nagyjából háromszázötven és négyszázezer között van azoknak a száma, akik most a munkanélküli regiszterben vannak, akik elvesztették a válság hatására a munkájukat, ők kétszázötven-háromszázezer ember közötti létszám lehet, tehát ennyivel nőtt ebben az időszakban a munkanélküliek száma. 

Az ipari termelést is drasztikusan visszavetette a járvány: 30,7 tized százalékkal maradt el az egy évvel korábbi bázistól, de visszaesés így is mérséklődött, áprilisban ugyanis még 36,8 tized százalékos volt. A legnagyobb veszteséget az autóipar szenvedte el, miután a járműgyártás a felére esett vissza májusban. Az ipari export is jelentősen csökkent a tavalyihoz képest. Bár a gazdasági mutatók lassan javulnak, a gyáriparosok szövetségének alelnöke úgy véli, hogy évekig is eltarthat az ipar, és ezzel együtt a gazdaság magára találása. 

Szakszervezet: Több százezren veszíthették el a munkájukat

 

"A visszaesés viszont itt van és látszik, hogy ez nem egy egy-két hónapos történet. Tehát a következő hónapokban, akár egy-két évben ezzel együtt kell élnünk. tehát én azt gondolom, hogy a válságból való gazdasági kilábalás az egy hosszasabban elnyúló és lassú folyamat lesz sajnos" – nyilatkozta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke az ATV Híradóban.

Varju László szerint a kormány sok időt vesztett a válságkezelésben. A DK alelnöke azonban úgy véli, hogy számos lépéssel fel lehetne pörgetni a belső keresletet: 

"Például azzal, hogyha a családi pótlékot növelnék, vagy ha azok a nyugdíjasok, akiknek egyébként semmilyen megtakarítása nem volt, és gyakorlatilag azonnal sokkal rosszabb helyzetbe kerültek, egyszeri támogatást adnának."

A híradónak küldött válaszában az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: a gazdaságvédelmi intézkedések eddig több százezer embernek segítettek. A tárca azt is hozzátette, hogy a regisztrált álláskeresők száma négy hete folyamatosan csökken.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink