Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 21:02:00

Gulyás: “Sem Angela Merkel, sem Orbán Viktor nem lehet kivétel”

Vannak olyan alapvető elvárások, amelyeket ha nem tudunk érvényesíteni, nem tudunk hozzájárulni az EU-csúcs sikeréhez - mondta a kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy elképzelhető-e, hogy a miniszterelnök megvétózza az EU-s hétéves költségvetést. Ha a szegényebb országok támogatnák a gazdagabb EU-országokat, az “ebben a helyzetben is“ elfogadhatatlan lenne - tette hozzá a miniszter.

Az opció-e, hogy Orbán Viktor vétót emel Brüsszelben az EU hétéves költségvetésének elfogadásakor? - kérdeztük a Kormányinfón Gulyás Gergelyt, miután bejelentette, hogy jövő hétfőn és kedden is ülésezik a parlament és azért hívják össze a rendkívüli ülést, hogy a miniszterelnök az Országgyűlés felhatalmazásával képviselje majd a magyar álláspontot az uniós csúcson július 18-án.

Az ATV kérdésére a miniszter azt mondta a vétóra, hogy természetesen, az is elképzelhető. “Vannak olyan egészen alapvető elvárások, amelyeket, ha nem tudunk érvényesíteni, akkor nem tudunk hozzájárulni az EU-csúcs sikeréhez” - fogalmazott Gulyás Gergely. De hozzátette, úgy állnak az uniós költségvetési javaslathoz, hogy bár az “a mienktől idegen válságkezelési megoldásokat tartalmaz, de hajlandóak vagyunk eltekinteni attól a jó gyakorlattól, amit például 2010 után mi követtünk”.

Gulyás Gergely azt mondta, szeretnék ha lenne megállapodás az uniós 2021-28-as költségvetésről, szeretnének ahhoz hozzájárulni is, de mint fogalmazott, azt könnyű belátni, hogy ha a szegényebb országoknak kellene támogatniuk a gazdagabb EU-országokat, akkor az “ebben a helyzetben is elfogadhatatlan lesz”.

Mint mondta, bizonyos alapelveket érvényesíteni kell. “Itt új pénzt hozunk létre” - utalt az összesen 750 milliárdos járványügyi helyreállítási, “Next Generation EU” segélycsomagra. A 7 éves EU-költségvetés az EU tagországok befizetésén nyugszik - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, és emlékeztetett, hogy tavaly Angela Merkel Sopronban azt mondta, hogy Magyarország nagyon jól használja fel az uniós pénzeket. Ugyanakkor a szóban forgó 750 milliárdos járványügyi alap esetében azEU közös hitelfelvételéről van szó. Ez egy “átláthatatlan nagyságrend”, különösen ahhoz képest, hogy az EU büdzséje hét évre 1100 milliárd euró - érzékeltette a segélycsomag nagyságát. (Az így közösen felvett hitelt a tagországoknak 30 év alatt, 2028 és 2058 között kellene visszafizetni.)

A 750 milliárdos segélycsomag kapcsán Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy mivel közös uniós hitelfelvételről van szó, a “lehető legszabadabb felhasználást kell megengedni a tagországok számára, legfeljebb azt a kritériumot lehessen előírni, hogy ezen források felhasználása a gazdaság fejlesztéséhez járuljon hozzá” - jelentette ki Gulyás Gergely.

Jogállamiság, politikai köntös

“Sem Angela Merkel, sem Orbán Viktor nem lehet kivétel, ha a jogállamiság szabályainak betartásáról van szó” - ezzel reagált arra a kérdésünkre, hogy Brüsszelben, az EP-ülésen a magyar Momentumos Cseh Katalin kérdésére Merkel kancellár azt mondta: a soros német uniós elnökség “kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó”. Azaz, nem lesz kivétel.

Viszont Gulyás Gergely azt jónak tartaná, “ha nem a politikai véleményeket büntetnék jogállami köntösbe bújtatva”, mint amilyen kísérlet az elmúlt években Lengyelország és Magyarország kapcsán történt erre - mondta végül a miniszter.

Ajánlom

További belföldi híreink