Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 06:20:00

Volt országos tisztifőorvos: A kormányzat kettős kommunikációt folytat a járványveszélyről

Falus Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: jelenleg trendforduló zajlik Magyarországon a koronavírus tekintetében, ugyanis megszűnt a betegek számának csökkenése, és az utóbbi napokban újra nőtt a karanténban lévők száma is.

Falus szerint a számok még messze nem katasztrofálisak, de azt mutatja, hogy valami kezd megváltozni. A volt tisztifőorvos szerint ugyanakkor probléma, hogy a tesztek eredményei nem állnak elég gyorsan rendelkezésre, illetve hogy egyébként is egyre kevesebb tesztet végeznek. Így ugyanis megvan annak a kockázata, hogy a kontaktkutatás sem annyira hatékony, mint amennyire elvárható lenne.

Szerinte ennek az lehet az oka, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ – vagyis az egykori ÁNTSZ – hálózata meg van gyengítve, és nincs annyi szakember sem, mint amennyire szükség lenne.

Falus úgy látja, a kormányzat kettős kommunikációt folytat a járvánnyal kapcsolatban, egyrészt ugyanis folyamatosan azt mondják, hogy készülni kell a második hullámra, ugyanakkor személyes példamutatásukkal és a tömegrendezvényekre vonatkozó előkészületeikkel éppen azt sugallják, hogy „átmenetileg el lehet felejteni, hogy itt járványveszély van”.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a fertőzésen átesettek mennyi ideig maradhatnak védettek, de Falus szerint nincs hiteles vizsgálat, amely kimondaná, hogy a fertőzést követő 40 napon túl fennállna a védettség.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink