Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 12:19:00

Volt igazságügyi miniszter a Kaleta-ügyről: "szégyent hozott az egész országra”

Bárándy Péter az ítélet kapcsán megjegyezte, hogy nincs különösebb kifogásolni való sem a bírói, sem az ügyészi magatartással. A volt igazságügyi miniszter a "súlyosabb büntetésért való kiáltás" tévesen megválasztott eszköz lenne.


Kaleta Gábor volt perui nagykövet adathordozóján 19 ezer pedofil tartalmú képet tárolt. Végül egy év börtönt kapott felfüggesztve, valamint 540 ezer forintos pénzbüntetést. Az ügye nagy felháborodást keltett, elképzelhető, hogy a Btk-t is szigorítják. A volt nagykövet védője enyhítésért fellebbezett. 

Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter szerint abban nincs vita, hogy „a volt perui nagykövet szégyent hozott az egész országra”.

Szerinte viszont a vita másról szól: a Kaleta által elkövetett bűncselekmény védett értéke a 18 éven aluli személyek egészséges szexuális fejlődése, szexuális szabadsága. Bárándy az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy ez a cselekmény a legtávolabbról sérti a védett értéket, hiszen arról van szó, hogy valaki képeket nézeget.

A keresletnövelési lehetőség az, ami bűncselekménnyé teszi ezt a magatartás, de csak 2001 óta, előtte nem számított annak, mivel a hálón egészen más mennyiségűvé vált ez a kereslet - emlékeztet a volt igazságügyi miniszter.

Elmondta, hogy ez egy három évvel fenyegető bűncselekmény, az egyik legenyhébb kategória - szerinte itt nem az a fő veszély, hogy nagyon távolról ezeknek a kiskorúaknak a szexuális szabadságát sértette valaki, hanem az, hogy ezt egy magyar nagykövet követte el.

Bárándy szerint valamilyen arányt kell felállítani: azokat kell nagyon súlyosan büntetni, akik közvetlen kapcsolatban vannak a kiskorúakkal. Arra a kérdésre, ha nincsenek "Kaleta Gáborok", vagyis kereslet a képekre, elkészülnének-e, Bárándy azt válaszolta, hogy valószínűleg igen, de kevesebb. Semmi esetre nem veszélytelen ez a cselekmény.

Bárándy az ítélet kapcsán megjegyezte, hogy nincs különösebb kifogásolni való sem a bírói, sem az ügyészi magatartással.

Tisztázásként elmondta, hogy az ügyészi magatartás volt az, ami a büntetési nemet és a büntetés mértékét befolyásolta, hiszen itt előkészítő eljárásban történt a döntéshozatal, amiben kvázi egyezség jött létre a vád és védelem között.

A társadalom igazságérzetének sérüléséről elmondta, hogy a "súlyosabb büntetésért való kiáltás" tévesen megválasztott eszköz lenne.

Úgy véli: a nagy veszély abban áll, hogy 20 éve kiemelkedő karrierrel rendelkező nagykövet támadható helyzetben végezte a munkáját, lehetővé téve, hogy akár egy ellenséges hatalom könnyedén beszervezze. Bárándy hangsúlyozta, hogy ennek a lehetőséget el kell kerülni, ehhez pedig az átvilágítás szigorítására van szükség.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink