Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 15:20:00

Komáromi: Néhány éven belül százezrek maradhatnak alapellátás nélkül

A koronavírus-járvány miatt nem dolgozhattak a 65 év feletti orvosok a háziorvosi praxisukban. A DK szerint ez a pár hónap megmutatta, hogy mi várható a következő 5 évben, ugyanis nem tudják pótolni azokat az orvosokat, akik nyugdíjba mennek, így több százezer ember maradhat ellátás nélkül.

Egészségügy: Túl sok az alapellátásban a 65 év feletti orvos

 

A DK egészségpolitikusa az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a gyermekorvosoknál már 15 éve kongatják a vészharangot, hiszen hatalmas hiányszakmának számít, ezért a verseny is nagy a gyermekgyógyász szakvizsgával rendelkező orvosokért. Komáromi szerint ugyanakkor ezek az orvosok sokkal biztonságosabban tudnak kórházban dolgozni, minthogy vegyenek maguknak egy praxist és úgymond saját maguktól függjön a bevételük. 2010-hez képest 100-zal kevesebb gyermekorvosi praxis van most, a pályán dolgozók fele több, mint 65 éves - ez olyan vészjelzés a politikus szerint, amivel foglalkoznia kellene a politikának. Komáromi Zoltán elmondta, hogy a háziorvosi praxis ezzel szemben azért van könnyebb helyzetben, mert sok embernek menekülést jelent a kórházból, rendelőintézetből, ha pont azt az osztály bezárták, ahol ő dolgozott.

A háziorvos felidézte, hogy egy hónapja felreppent az a hír, miszerint "államosítani" fogják a háziorvosi praxisokat, ami pedig a nyugdíjas kollégákban vette fel azt a kérdést, hogy egyáltalán megéri-e nekik visszatérni egy ilyen rendszerbe. Bár tényszerű hír ezzel kapcsolatban nincsen, Komáromi azt mondja, hogy nem cáfolták meg, szerinte viszont egy ennyire kiszolgáltatott réteget nem lehetne bizonytalanságban tartani, pláne azokat nem, akiken a lakosság alapellátása múlik.

Komáromi szerint akár 3-4 éven belül előállhat az a helyzet, hogy százezrek maradhatnak alapellátás nélkül. Most 640 ezer embernek nincsen háziorvosa. Ezek az emberek vagy utaznak, ha tudnak, a szegényebb településekre pedig az orvos megy át egy héten kétszer. Ezzel az egészségpolitikus szerint az a probléma, hogy éppen prevenciót, folyamatos ellátást nem tud nyújtani, ami viszont a háziorvosi rendszer lényege lenne.

"Ez tűzoltás, még annak is kevés" - fogalmaz a DK egészségpolitikusa.

Szerinte vannak rövid és hosszú távú feladatok. Az orvosi képzésen általános orvosokat, nem specialistákat kellene képezni, ez a hosszú távú megoldás. Komáromi szerint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora erről beszél, amikor azt mondja, hogy gyakorlatiasabb képzés kell. Emellett ösztöndíjjal kellene ösztönözni a fiatalokat a területre. Rövid távon pedig létre kellene hozni olyan csoportokat, hogy 4 orvos 10 nővér van - ilyen praxis-közösséggel már lehetne rövid távon kezelni a problémát.

A koronavírus második hulláma kapcsán a háziorvos elmondta, hogy az már a szezonális influenzával együtt jelentkezhet, ennek pedig az a veszélye, hogy ha valaki egyszerre kapja el mindkettőt, az egész biztos, hogy sokkal jobban megterheli a szervezetet. De hangsúlyozta, hogy az influenza ellen van védőoltás, aki egy kicsit is veszélyeztetve érzi magát, vegye igénybe.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink