Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 06:01:00

“Én nem mennék külföldre” – ezek a Infektológiai Intézet főigazgatójának tanácsai

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója, Vályi-Nagy István az Egyenes beszéd kedd esti adásában világosította fel a lakosságot, hogyan készülhetünk fel a második hullámra, és hova induljunk a nyáron.

Vályi-Nagy István elmondta, hogy az intézményüknek van tapasztalata a járványokban, hiszen valamelyest a H1N1 is érintette az országot. Az egyik elsődleges céljuk pedig mindig az, hogy a személyzet ne kapja el a kórt és a kórházban se terjedjen a vírus. Vályi-Nagy hangsúlyozta, hogy Magyarországon eltúlzottak az erre vonatkozó hírek, kevés embert érintettek a kórházon belüli megbetegedések.

"A nyomás, ami ránk nehezedett, mély nyomokat hagyott bennünk" – szögezte le a főigazgató, és hozzátette, hogy az első hazai beteget a felesége kezelte. A fertőzöttnek komoly alapbetegségei voltak, de a saját lábán távozott.

Miközben már a második hullámra készülünk, Vályi-Nagy fontosnak tartotta elmondani, hogy még az első szakasznak sincs vége – hiszen vannak új esetek –, csupán nehéz elhatárolni, hogy az első hullám végén járunk-e, és mikortól számolhatjuk az újabb periódus kezdetét. Azt azonban reméli, hogy nem a frissen kiderült gócpont jelöli a második hullám elejét.

Az, hogy lesz második szakasz szinte borítékolható, elvégre láthatjuk, mi zajlik a többi országban, és az ő helyzetükből kell levonni a következtetéseket. Képtelenség megmondani, hogy pontosan mire számíthatunk, mekkora veszélyben vagyunk.

Hogy viselkedik nyáron a vírus

Nem egyszer merült fel, hogy milyen hatásai vannak a melegnek a vírusra, Vályi-Nagy István azonban tisztázta a félreértéseket: a koronavírusnak meg se kottyan a kánikula, mindössze a cseppfertőzést lassíthatja le, az apró cseppek párologhatnak el.

Aki pedig még mindig elbagatellizálja a járvány súlyosságát, az nem látta, milyen súlyos betegek feküdtek az intenzíven – mondta a főigazgató. A lakosság nagy részénél enyhe lefolyású a vírus, így könnyen azt hihetjük, hogy nincs is akkora baj. Az meg rejtély, hogy mikor lesz vakcina: körülbelül kétszázféle próbálkozás zajlik, amiből húsz van előrehaladott állapotban és ezek törédéke tart az embereken való tesztelés szakaszánál. Vályi-Nagy István szerint mindenkinek komoly kételyei vannak arra vonatkozóan, hogy olyan vakcina születik, ami elhúzódó immunitást eredményez.

Továbbra is tartani kell a járványtól?

 

Nem most van itt a külföldi vakáció ideje

A nyár közepén sokakat foglalkoztat, hogy szabad-e utazni, és ha igen, merre vegyük az irányt. Vályi-Nagy István azt tanácsolja, hogy a legfontosabb, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket: ne menjünk tömegbe és hordjuk a maszkot is!

"Én nem mennék külföldre" – fejtette ki a bizonytalan a helyzetre való tekintettel. Vályi-Nagy a belföldi turimzust ajánlja.

Ajánlom

További belföldi híreink