Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-06 20:30:00

Gulyás Gergely: adjunk esélyt Karácsony Gergelynek

Fokozódik a vita a Lánchíd körül - Hollik István arról beszélt, hogy ha hosszú ideig tart a főváros “szerencsétlenkedése” akkor a Fidesz és KDNP frakciók megkérik a kormányt, hogy vegye át a Lánchíd felújítását és magát a hidat is. Gulyás Gergely most azt nyilatkozta, hogy adjanak esélyt Karácsonynak a közbeszerzés kiírására.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV Egyenes beszéd műsorában elmondta,hogy szeretnének támogatólag állni Karácsony Gergelyhez. A Fővárosi Közfejlesztési Tanácsban, amíg folyamatos volt az ülés, közös ügyekben tudott a főváros és a kormány együttműködni.

Gulyás arra a felvetésre, hogy addig tart a hideg viszony, amíg ki nem mondja Karácsony Gergely,hogy 2022-ben nem indul miniszterelnök-jelöltként, úgy reagált, hogy nem ez határozza meg a főváros és kormány viszonyát.

Gulyás úgy látja, hogy nem a kormány, hanem a főváros részéről történt változás: szerinte a főváros kezdett el politizálni, ahelyett, hogy együttműködne.

Amíg nincs konkrét közbeszerzési ajánlat, addig csak a vitát keresi a kormánnyal Karácsony. Gulyás azt mondta, hogy a korrekt együttműködés jegyében megpróbáltak elvi alapokon közeledni a főpolgármesterhez, ami eleinte Karácsonynak is elfogadhatónak tűnt. Tarlós Istvánnal 6 milliárdban állapodtak meg, ezt fenntartották a Lánchíd és környéke felújítására, annak ellenére, hogy nem ő már a főpolgármester.

Élesedő konfliktus a Lánchíd miatt

 

A legtöbb szabad forrás a fővárosnál van- jelenti ki Gulyás, megjegyezve, hogy nem eladósítva vették át a fővárost, tartalékként 160 +40 milliárd forint állt rendelkezésükre. A 110 milliárdos adósságállományra azt mondta, hogy ezek ütemezettek, ki tudja a főváros gazdálkodni.

Ma a Lánchíd a főváros fenntartásában van, a főváros szeretne vitát, a kormány pedig azt szeretné, hogy felújítsák a hidat - szögezte le a miniszter.

“Anélkül, hogy a főpolgármestere urat bántani akarnám, minek lehet tekinteni azt, hogy fél éve nem írnak ki közbeszerzést?”- reagál Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormány “bénázásnak” tekinti-e a főváros cselekményeit.

Szerinte egy hidat akkor kell felújítani, amikor olyan állapotba kerül. Most sem fog összeomlani,de most van olyan állapotban, hogy fel kell újítani.
Gulyás elmondta, hogy a Fidesz frakciónak volt javaslata az, hogy a Lánchidat a kormány újítsa fel és vegye állami hatáskörbe, ő viszont azon az állásponton van, hogy adjanak esélyt Karácsonynak a közbeszerzés kiírása. Megjegyezte, hogy drukkol a fővárosnak.

A Színművészeti egyetem modellváltása kapcsán azt mondta, hogy az intézmények államtól való távolításáról van szó- nem egyedi modell, másik 7 egyetem is így fog működni. Gulyás szerint azok a felsőoktatási intézmények jártak jól, akik bekerültek ebbe.

Az állam nagyobb mértékben tud beavatkozni, mivel jelenleg a rektort az állam nevezi ki. Szerinte a kuratóriumi vezetés nagyobb függetlenséget biztosít.

A költségvetés kapcsán Gulyás elmondta, hogy az ellenzéki módosítóknál meg kell nézni az ellenzéki javaslatokat, nyilatkozatokat, nagy részük céljában megegyezett a kormányéval.

A kormány is azt gondolja, hogy sok helyen lenne szükség plusz forrásokra, de az állam teljesítőképességének megvannak a határai, ezért kell óvatosan bánni a pénzzel. 

A jövő évi költségvetésben mind az egészségügy, mind az oktatás, mind a szociális szféra több forrást kap.

Gulyás elmondta, hogy nem számolnak azzal, hogy a jogállamisági kritérium miatt Magyarország uniós pénztől esne el, mivel a költségvetést egyhangúan kell elfogadni. Szerintee a jogállamiság politikai kritérium- viszont lenne arra hajlandóság a részükről, hogy objektív kritériumok legyenek.

Az olaszoknál kiderült, hogy a Berlusconit elítélő bírák előtte politikusokkal egyeztettek, a holland miniszterelnök arról beszél, hogy a rendőrségen belül rendszerszintű rasszizmus van- ezek valódi jogállami sérelmek Gulyás szerint, nem azok, amit Magyarországgal szemben hoznak fel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink