Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 10:57:00

Szigorítások jöhetnek a rövidtávú lakáskiadásban

Szigorúbb szabályok jöhetnek a rövidtávú lakásbérlésben (pl.: Airbnb) – írja az Index a 24.hu-ra hivatkozva.

A kormány a szigorítások kidolgozásával a Magyar Turisztikai Ügynökséget bízta meg. A 24.hu-nak az MTÜ ezt megerősítetve, hozzátette: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének kérésére bízták meg őket.

Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke a portálnak elárulta: azért van szükség a szabályozásra, mert a szállodák versenyhátrányba kerültek a lakáskiadókkal szemben.

„A magánlakások kiadása lehet egyfajta alternatíva, de arról szó sem volt, hogy ebből üzleti modell lesz”- fogalmazott. Az elnök szerint a legvalószínűbb az, hogy időkorlát lesz majd a rövid távú lakáskiadásra, azaz meg lesz szabva, hány napot – a tervek szerint 120-at – lehet ilyen formában kiadni egy lakást.

Egyébként a Fővárosi Önkormányzat is támogatja a korlátozást, ugyanis szerintük az ilyen lakáskiadás is felelős azért, hogy szűkül a lakáscélú ingatlanok piaca. Hasonló konstrukció ráadásul már több országban is létezik: Londonban például 90 napban korlátozzák egy naptári évben az olyan lakások kiadását, amelyek nincsenek külön bejelentve a hivatalnál mint rövid távon kiadott ingatlanok.

 
Ajánlom

További belföldi híreink