Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 18:23:00

Mártélyi iskolaügy: a DK szerint az EMMI hazudik, az EMMI szerint pedig a DK

A Demokratikus Koalíció szerint az államtitkár a hét elején még azt ígérte, hogy nem kell megszüntetni a mártélyi alapfokú oktatást, lehetőséget kap az iskola, de mégis bezárják az intézményt. A minisztérium szerint viszont a köznevelésért felelős államtitkár végig nyíltan beszélt a mártélyi iskolával kapcsolatban.

"Hazudott az oktatásért felelős államtitkár a mártélyi iskolába járó diákok szüleinek" - írta közleményében pénteken kora délután a DK. A párt szerint ugyanis elsőre úgy tűnt, hogy a bezárásra ítélt mártélyi iskolába járó diákok szüleinek "érdemes volt 200 km-t futniuk" azért, hogy találkozzanak Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárral. Az államtitkár a hét elején ugyanis még azt ígérte, hogy nem kell megszüntetni a mártélyi alapfokú oktatást, lehetőséget kap az iskola. Tegnap viszont a párt szerint kiderült, hogy ez hazugság volt, mégis bezárják az intézményt.

A közleményt Bősz Anett, a párt frakcióvezető-helyettese írta alá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem sokkal később közleményben reagált. Azt írják, "ismét elképesztő hazugsággal próbál bekerülni a hírfolyamba Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese, és közben mérhetetlen tájékozatlanságáról ad tanúbizonyságot".

"A DK állításával ellentétben ugyanis a köznevelésért felelős államtitkár végig nyíltan beszélt a mártélyi iskolával kapcsolatban. A településről érkező delegáció tagjainak őszintén elmondta, a mártélyi iskolával elsősorban az a probléma, hogy a helyi szülők nem oda íratják a gyermekeiket: a településen élő 14 elsős korú gyermekből mindösszesen 5 főt írattak be a mártélyi iskolába, és ez folyamat már évek óta ismétlődik. Ilyen körülmények között az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem volt megalapozott, és ezt az államtitkár a szülők tudomására is hozta"

- írják, hozzátéve: a mártélyi delegáció látogatásakor viszont a település polgármestere tájékoztatta arról a köznevelésért felelős államtitkárt, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyet létesítene Mártélyon.

"Államtitkár úr jelezte, hogy az ilyen ügyekben a kormányhivatal jár el, a minisztérium azonban ebben szívesen segít, a jelenleg a tankerület vagyonkezelésében lévő épületet is rendelkezésre bocsátják, a tankerület az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot meg is tette. Tudomással bírunk arról, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója végül elállt ettől a szándékától, ehhez azonban a tárcának semmi köze. Felszólítjuk a Demokratikus Koalíciót, hogy kérjen bocsánatot és legközelebb tájékozódjon, mielőtt hazugságot állít" - olvasható az EMMI közleményében. 

Szerintük az átszervezést követően egyébként senki sem veszíti el az állását, a tankerület valamennyi munkavállalót tovább foglalkoztatja, a gyerekeket pedig szervezetten utaztatják majd, és az új iskolájukban magas színvonalú oktatásban részesülhetnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink