Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 08:35:00

Farkas Örs: a magyarok védelme érdekében nem tesz eleget a kormány az uniós kérésnek

Mikor a koronavírus elkezdett gyorsan terjedni Európában, Magyarországon a beutazási korlátozásokkal kezdték a védekezést. Feltételezhető, hogy ha külföldön újra felgyorsul a vírus terjedése, akkor újra a határok szigorítása jöhet szóba az első intézkedések között - mondta az ATV Startban Farkas Örs. A kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerint a Lánchíddal kapcsolatban a kormány azt várja, hogy a főváros végre írja ki a felújítási közbeszerzés, hogy megtudhassák, pontosan mennyi pénzt is kellene adniuk Budapestnek a felújításhoz.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője elmondta, hogy az EU 14+1 országot javasolt, ebből európai Szerbia és Montenegró volt. Farkas Örs szerint azért döntöttek így, mert az operatív törzs figyeli a koronavírus nemzetközi alakulását, és ők javasolták az uniós kérés elutasítását a magyar polgárok védelme érdekében. A humanitáris korridor ismételt megnyitásra kerül, biztosítva az átutazás lehetőségét- jelentette ki az ATV Start műsorában Farkas.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy, ha romlik a koronavírus okozta helyzet, azt is gyorsan tudja a kormány kezelni, hiszen a veszélyhelyzet megszüntetésével egyidejűleg fennmaradt a járványügyi készültség. A tisztifőorvos kapott olyan jogosultságokat, amelyekkel a veszélyhelyzet kihirdetése nélkül is tud gyorsan dönteni.

Abban a pillanatban, amikor az operaítv törzs szükségesnek ítéli korlátozások ismételt bevezetését, meg fogják tenni időben - mondja a szóvivő.

Az első korlátozó intézkedés függ attól, hogy milyen típusú a járványhelyzet - az váltja ki, hogy itthon, vagy az, hogy a szomszédos országban jelenik meg, ezek mind más típusú válaszokat igényelnek Farkas Örs elmondása szerint. Viszont az is hangsúlyozza, hogy mindez hipotetikus, és nem politikai, hanem szakmai kérdés.

Merkely Béla szerint a második hullám szeptember végére várható, de az a cél, hogy megakadályozzák ezt- Farkas Örs azt mondta, hogy a járványügyi készültség pont azt a célt szolgálja, hogy elkerülje az ország a második hullámot, az egész koronavírus-helyzet állandó odafigyelést igényel.

Költségvetésről szavaz ma a parlament

Farkas Örs úgy reagált az önkormányzatok kivéreztetéséről szóló főpolgármesteri megjegyzésre, hogy régóta folytatják Karácsonnyal a vitát, szerinte az ő megnyilvánulásai politikai jellegűek. A fővárosnak nem az iparűzési adó az egyetlen bevétele, a főpolgármester nincs tisztában az önkormányzata bevételeivel, adósságaival sem- állítja a KTK szóvivője.

Farkas azt elismerte, hohy kétségkívül érintik a változtatások a fővárost, de az egyik legtehetősebb önkormányzat, nem fogják az intézkedések a működését veszélyeztetni, sem más önkormányzatokét.

A szóvivő szerint a főpolgármester és helyetteseinek szavai sokszor egymásnak ellentmondanak. Farkas szerint a Lánchíd vita akkor lesz releváns, ha egyáltalán tudja a kormány, hogy mennyibe kerül a felújítás- ő hallott már 10, 25 és 6 milliárdot is, így nem lehet döntést hozni.

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultációs ívek ellenzéki összegyűjtésével kapcsolatban azt mondta: komolytalan kezdeményezés. Hadházy Ákosék például egy hete Kaposváron gyűjtik az íveket utcai standokon, miközben oda július 7-én fogják csak postázni azokat. A kaposváriak várhatóan július 15-én kaphatják kézhez a konzultációs íveket - mondta. Amit képviselő úr művel ebben a dologban, az a komikus kategória - tette hozzá Farkas Örs.    

 
Ajánlom

További belföldi híreink