Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 18:03:00

Akár 200 ezer ember is kieshet a társadalombiztosítási rendszerből

Az ATV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász becslései szerint akár 200 ezer ember eshet ki a társadalombiztosítási rendszerből elmaradás miatt. Különösen azoknak érdemes érdeklődniük az egészségbiztosításuk státusza felől, akik után nem fizet TB-t a munkáltató, július 1-től ugyanis háromhónapnyi tartozás után már fizetni kell az ellátásért. A szigorítás elvileg egységes közteherviselésre buzdít, a bírálók szerint viszont újabb konfliktusokhoz vezet orvos és beteg között.

 

 

Egy néhány perces látogatás a háziorvosnál mostantól körülbelül 10 ezer forintba kerül annak, aki több mint 3 hónapig nem fizet TB-t. A receptekhez járó állami támogatás pedig érvényét veszíti és a gyógyszer teljes árát kell kifizetni.

A háziorvosok és patikák nyilvántartásában könnyű ellenőrizni, hogy van-e valakinek elmaradása: pirosan világít, ha valakinek tartozása van. De egy egészségügyi közgazdász azt javasolja, inkább az egészségbiztosítási alapkezelő ügyfélszolgálaton érdeklődjön, aki bizonytalan. Különösen azok, akik az elmúlt hónapokban elveszítették a munkájukat a járvány miatt. Vagy nem tudják biztosan, hogy fizet-e utánuk TB-t a munkáltató.

Dózsa Csaba szerint akár 100-200 ezer ember eshet ki a TB-rendszerből elmaradás miatt.

A közgazdász hozzátette: 15 évvel ezelőtt még több mint 1 millió ember TB-je volt rendezetlen. A pénzügyminisztérium pedig éppen azért tartja szükségesnek a szigorítást, hogy még több potyautast legyen képes kiszűrni a rendszer.

A változás egyedül a sürgősségi ellátást nem érinti. Hogy mi számít annak, az viszont nem minden esetben egyértelmű – állítja Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikus.

„Ha valakinek van egy mellhártyagyulladása és ez éles mellkasi fájdalommal jár, akkor ő ezt felfoghatja úgy, hogy életveszély, mert mondjuk, szívrohamra gondol, az orvos viszont, aki megvizsgálja, rájön, hogy ez nem életet veszélyeztető probléma, magyarán ez egy újabb konfliktus és vitaforrás lesz a beteg és az orvos között” – részletezte Komáromi.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege július 1-jétől is havi 7 710 forint. Az ATV Híradója megkereste a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is, hogy megtudják, pontosan hány ember eshet ki a rendszerből, de az adás kezdetéig nem reagáltak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink