Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 06:22:00

Pogátsa Zoltán: nem drámai a gyenge forint

Matolcsy György legfrissebb publicisztikájában 12 pontban írta le, mire is van szüksége az országnak. A jegybankelnök szerint erős és mély reformokra van szükség, hogy Magyarország megnyerje a 2020-as évtizedet. Továbbá úgy látja, késlekedni sem szabad, ezeket az átalakításokat még az évtized első három évében el kell indítani.

Pogátsa Zoltán közgazdász Matolcsy György írását és a forint árfolyamát is értékelte az ATV Start című műsorában. A közgazdász szerint nagyon elterjedt, hogy a gyenge forint valami óriási problémát jelent. Ezzel szemben ő úgy látja, messze nem ilyen drámai a helyzet – a forint gyengesége nem jelenti azt, hogy a magyar gazdaság is gyenge lenne.
A gyenge forint azért tud előny lenni, mert segíti az exportőröket, a külgazdasági egyensúlyt javítva. Az exportőröknek egy ilyen helyzetben, amikor válság van, nem hátrány, ha segítséget nyújtanak – mondja Pogátsa.

Azt is szokták mondani, hogy a gyenge forint felhajtja az importárakat, erre viszont azt reagálta a közgazdász, hogy az elmúlt 4-5 évben jelentős reálbéremelkedés van, infláció után is.

Pogátsa szerint az igaz, hogy az élelmiszerárak elszálltak, de ez nem a forintárfolyamhoz kötődik – az élelmiszerek jelentős része hazai, itt például lehetne adót csökkenteni, azzal mérsékelni az elszabaduló árakat. De olyan problémák is voltak, mint a szárazság, vagy hogy a jég elverte a termést, és ezek se a forinthoz kötődik.

Újra mélyponton a forint árfolyam, 357 fölött járt az euró

 

Pogátsa egyetért azzal, hogy emelni kellene a nyugdíjakon, hiszen vannak létminimum alatti nyugdíjak is. Ez egy szociálpolitikai kérdés, nem árfolyampolitikai – a közgazdász szerint az árfolyamnak nem árt, ha kicsit gyengébb.

Matolcsy Thomas Jeffersont idézve mondta, hogy "őrületes reformokra" van szükség – annak kapcsán, hogy ez dicséret vagy kritika, Pogátsa azt mondta, hogy a jegybankelnök 12 olyan pontot sorolt fel, amivel szinte mindenki egyet tud érteni. Nem nagyon van olyan közgazdász, aki nem értene egyet azzal, hogy az egészségügyet, az oktatást, az infrastruktúrát javítani kellene, ezek mind fontos dologok – magyarázza Pogátsa Zoltán.

Bár egy kicsit szerinte érthetetlen, miért utólag fogalmazza meg ezeket a törekvéseket a jegybankelnök, holott 10 éve csinálhatnák. A másik érdekes dolog a nyilvános kritika: a Fidesz elmúlt időszakában elég következetes volt abban, hogy egység volt a kormányzásában, az ilyen típusú vitákat nem szokták engedni.

Pogátsa emlékeztet, hogy a jegybank elég hosszú ideje fogalmaz meg ilyen típusú kritikákat, tavaly is volt egy 300 pontos, és idén is kijöttek egy ilyen anyaggal.
Ezeket megfogalmazza a jegybank stábja, és a költségvetésben azoban ezek egyáltalán nem tükröződnek. Pogátsa szerint ezek mind olyan pontok, amelyeket meg lehetne és meg kellene lépni.

A közgazdász szerint az, hogy Matolcsy ebbe beleáll és ezt vállalja, az egy fontos dolog, mert ezek fontos ügyek. Jelentőségteljes, hogy egy igazi státusszal rendelkező ember vállalja fel – magyarázza Pogátsa. A közgazdász szerint a jegybankelnök egy nagyon szuverén alkat, szerinte sokkal színesebb, mint a magyar politikai szereplők túlnyomó többsége.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink