Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-01 05:50:00

Oroszország szavaz: akár 2036-ig hatalmon maradhat Putyin

Oroszországban július 1-jén országos szavazást tartanak a szövetségi és regionális parlamentek által már jóváhagyott, Vlagyimir Putyin elnök által kezdeményezett alkotmánymódosításról, amely többek között lehetővé tenné az elnök többszöri újraválasztását is.

Szerdán indul hivatalosan az alkotmánymódosítással összefüggő népszavazás Oroszországban, viszont a járványveszély miatt már múlt csütörtöktől kezdve lehetett voksolni. Az ellentmondásosnak tartott alkotmánymódosítás nagyobb hatalmat adna a törvényhozásnak és lehetővé tenné, hogy a jelenlegi orosz elnök akár 2036-ig a hatalmon maradjon. Az előzetes szavazás kapcsán több visszaélésről számolt be a CNN

Miről szavaznak?

Az 1993. december 12-én elfogadott alkotmány értelmében az Oroszországi Föderáció szövetségi köztársaság, amelynek élén a közvetlenül, hat évre választott és egyszer újraválasztható, rendkívül erős jogkörökkel rendelkező köztársasági elnök áll. A tisztséget 2012. május 7. óta Vlagyimir Putyin tölti be, akit 2018. március 18-án választottak újjá. (Putyin 2000 és 2008 között - akkor még négyéves mandátummal - már betöltötte az elnöki posztot. Az államfő megbízatását 2008-ban alkotmánymódosítással növelték meg hat évre, a változtatás 2012-ben lépett életbe. Putyin 2008 és 2012 között Dmitrij Medvegyev államfő mellett a kormányfői tisztséget töltötte be, így lényegében két évtizede vezeti Oroszországot.) A kormányt 2020. január 16. óta Mihail Misusztyin vezeti.

Múlt hétvégén az orosz állami televízióban közvetített interjúban Putyin erősen utalt arra, hogy ismét indulna a választáson, és világossá tette véleményét az elnöki pozíció megnyitásáról a nagyobb politikai verseny előtt. "Folytatnunk kell a munkát, nem pedig utódokat kell keresnünk" - mondta az orosz elnök.

Az alkotmánymódosítást az év elején kezdeményezte Vlagyimir Putyin elnök. A 206 módosítás többek között konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezet be, módosít a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán, deklarálja az orosz alkotmány elsőbbségét a nemzetközi joggal szemben, és az eddigi elnöki periódusokat "lenullázva" lehetővé teszi, hogy Putyin akár 2036-ig államfő maradhasson. A népszavazás kiírása nem lett volna kötelező, de Putyin egyfajta népi bizalmi szavazásként kezdeményezte megtartását és megígérte, hogy a változtatások csak akkor lépnek érvénybe, ha többséget kapnak.

A szavazás menete

Az országos népszavazást eredetileg április 22-re tervezték (Lenin 150. születésnapjára esett volna), de a koronavírus miatt elhalasztották. Az orosz választási iroda tisztviselői szerint a társadalmi távolságtartás elősegítése miatt lehet már csütörtöktől szavazni (Oroszországban továbbra is napi mintegy 7000 új koronavírusos esetet jelentenek be), de hivatalosan a nemzeti ünnepnek nyilvánított július 1-jén kerül rá sor.

Bár ez ország egészségügyi tisztviselői jóváhagyták a szavazás megtartására vonatkozó döntést, ám a választási bizottság egyes alkalmazottai erősen kritizálták a döntést. Nyílt levelet írtak „Nem vagyunk eldobható anyagok” címmel, annak reményében, hogy fel tudják hívni a lakosság és a politika a figyelmét is a koronavírus tombálása közepette megtartott választás magas kockázatára.

A Központi Választási Bizottság szerint viszont nem jelent az országos népszavazás veszélyt, az állomásokat rendszeresen fertőtlenítik, és egy helyen óránként csak 8 ember tud szavazni.

A közösségi médiában elterjedt hírek szerint egyes szavazóközpontoknak meglehetősen kreatívnak kell lenniük a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása érdekében. Csütörtökön tucatnyi üzenet jelent meg az orosz közösségi médiában, amelyek csomagtartóban, rögtönzött sátrakban vagy rendes utcai padokban felállított szavazókabinokat mutattak be.

Választási csalások

Az orosz független sajtó már a szavazás első óráiban több szabálysértést jelentett a szavazóhelyiségekben. A CNN is beszámolt arról, hogy Pavel Lobkov, az orosz független TV Rain csatorna televíziós műsorvezetője közzétett egy videót, amelyben bemutatta, hogyan sikerült kétszer szavaznai - először rendesen papíron, majd elektronikus úton is, azonos adatokkal.

A Központi Választási Bizottság a videó tartalmát megismerve kijelentette, hogy Lobkov a kétszeres szavazással közigazgatási szabálysértést követett el, és az erről írt beszámolóját "provokációnak" tekintik, majd hozzátette, hogy a szavazóbiztosok fokozottan fogják ellenőrizni, nehogy hasonló esetek történjenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink