Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 05:10:00

Kinyitottak a strandok: ezeket a szabályokat kell betartani

Hivatalosan járványügyi készültség van az országban, a strandokon, fürdőkben azonban megszűntek a korábbi korlátozások. Az üzemeltetőknek ugyanakkor több szabályt is be kell tartaniuk. A medencevíz klórtartalmát például óránként ellenőrzik a leányfalui strandon. Maszkot már sem a vendégeknek, sem a dolgozóknak nem kell hordaniuk.

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára azt mondja, hogy már mindenütt működhetnek az élményelemek, kinyithattak a szaunák és a gőzkabinok, az üzemeltetőknek azonban több szabályt is be kell tartaniuk.

"Nem kell maszkot viselni sem a dolgozóknak, sem a vendégeknek, viszont fokozatosan fertőtlenítjük a tereket, szükség esetén, tehát nincs meghatározva, de minimum óránként minden területet kell"

- mondta Híradónknak Balogh Zoltán.

A fürdők útmutatót kaptak a kockázatok megelőzéséhez. Ebben az is szerepel, hogy a vírus terjedésének veszélye rendkívül csekély a klóros vízben. Bár a javasolt távolságot a medencében is meg kellene tartani, de a legalább másfél méternek nagyobb a jelentősége a zárt terekben: öltözőkben, pénztárnál. Erre figyelmeztet a korábbi országos tisztifőorvos is. 

"Egyértelmű, hogy zárt területen kell óvatosnak lenni. Van egy vizsgálat, ami azt mondta, azt mutatta, hogy 19-szer nagyobb a kockázat zárt téren, mint szabad levegőn" - magyarázta Falus Ferenc, aki szerint a vírus még velünk marad egy darabig.


"Nem hagy itt minket, valószínűleg Magyarországnak lehet szerencséje addig, ameddig nincsen több aktív megbetegedés vagy aktív fertőzött, most éppen kevés van, de ez bármikor megváltozhat, mint ahogy ezt látjuk egy sor más országban. Indiában az első 100 ezer fertőzötthöz 110 nap kellett, a következő 100 ezerhez már csak 10 nap"

- tette hozzá.

A volt országos tisztifőorvos nem tartja elégségesnek a tesztek számát sem. A jelenlegi kb. 3000 kísérleti mintavétel helyett szerinte továbbra is legalább 15 ezer tesztre lenne szükség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink