Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 11:55:00

Jól áll az ingatlanpiac a válság leküzdésével

Gyorsan visszapattant a lakáspiac a járványhelyzetből adódó mélypontról – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Az eladó lakóingatlanok iránt idén lefuttatott több mint 80 millió darab keresés és több mint 2 millió érdeklődés alapján vizsgálták a kereslet alakulását.

Az ingatlapiac, Balogh László - az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője - szerint március utolsó és április első napjaiban volt a mélyponton, ekkor a keresések száma 20-40 százalékkal, az érdeklődések száma 60-70 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ezt követően azonban májusban gyors javulás indult meg. Az ingatlan.com látogatottsága ebben a hónapban soha nem látott szintre emelkedett: a keresések száma májusban már 33 százalékkal, júniusban pedig 53 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az érdeklődések száma viszont csak a járvány előtti szintre kúszott vissza, bár ez is meghaladja a tavaly júniusi értéket, áll az elemzésben.

Mint az kiderült, a vásárlási szándék látványos erősödése ellenére, azonban nem születik több adásvétel, mert az eladók nem alkalmazkodtak a piaci trendhez: a vásárlóerőhöz képest sok a túlárazott lakás.

„Sok tulajdonos még a lakáspiac korábbi lendülete alapján árazza eladó lakását, és ezek értékét nem igazították a kisebb kereslethez és a vásárlók fizetőképességéhez. A lakáskeresőkből pedig csak akkor lesznek tényleges vevők, ha a tulajdonosok lejjebb viszik a kínálati árakat” – magyarázta Balgoh Zoltán hozzátéve: hogy az eladók jelentős része valószínűleg azt sem veszi figyelembe, hogy a KSH hivatalos adatai alapján az ingatlanárak már a tavalyi év végén csökkenésnek indultak, amire a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság csak "rátett egy lapáttal".

 
Ajánlom

További belföldi híreink