Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-25 07:51:00

Karácsony Gergely reagált Tarlós István szavaira: a vizsgálatokat le kell folytatni, nincs még meg az ítélet

Vizsgálóbizottságot hoz létre a fővárosi önkormányzat az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására- többek között erről döntött tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A Lánchíd-ügyében sebességkorlátozást vezetnek be, és megtiltották az agusztus 20-ai ünnepségen való használatot. Közben a kormány szerint rengeteg pénze van a fővárosnak, ezzel szemben Karácsony Gergely azt mondja, hogy a kormány sarcolja Budapestet.

A főpolgármester az ATV Start műsorában beszélt arról, amit Tarlós István a tegnap esti Egyenes Beszédben felvetett, vagyis miért nem tesznek feljelentést, ha szerintük gyanús ügyek vannak.

Karácsony úgy látja, hogy szerinte a fővárosi vezetés dolga ilyen típusú vizsgálatok lefolytatása, nincs meg egyenlőre az ítélet. Van fideszes tagja is a vizsgálóbizottságnak, Karácsony hangsúlyozza, hogy minden vezetésnek kötelessége, hogy tisztába tegye az előző ügyeit.

A kormány szerint rengeteg pénze van a fővárosnak, Karácsony szerint meg azt kell nézni, hogy mennyi adóssága van: szerinte ugyanis kicsivel több a megtakarítás, mint az adósság.

Ráadásul 30 éve nem volt olyan, hogy a fővárosi önkormányzat befizetővé válik a költségvetésből- mondja a városvezető.

A főpolgármester szerint 150-160 milliárd forint megtakarítása van az önkormányzatnek, és van 114 milliárd adóssága. "Akkora adóbevétel kiesést fog szenvedni a főváros,mint amennyi megtakarításuk van, ráadásl az elmúlt évtized legnagyobb gazdasági válságával kell szembe nézni- mondja Karácsony.

Farkas Örs azt mondta az Egyenes Beszédben, hogy a Lánchíd kapcsán addig a vitáig el se jutnak, hogy mennyi pénz kell. Karácsony erre azt reagálta, hogy 9 évig, amíg Tarlós István volt a főpolgármester odáig jutottak, hogy kiírtak egy közbeszerzést a Lánchídra, ami nagyon drágának talált. Ők jelezték a kormánynak, hogy ezt le akarják zárni, küözben februárban ez le is járt, újat kell kiírni. Arra készülnek, hogy az állam nem fog plusz pénzt adni, a már megkapott 6 milliárddal és a fővárosi 20-al fel tudják újítani a hidat.

A Lánchídról február végén hoztak döntést- Karácsony szerint neki most azt a feladata, hogy bevasalja a kormányon a már meghozott döntéseket.
Fürjes Balázs azt nyilatkozta, hogy a labda Karácsonynál pattog, ő mindenképp szeretné, ha lenne közfejlesztések tanácsa a közeljövőben.

Karácsony erre azt válaszolta, hogy ő örök optimistaként reméli, hogy az önkormányzatokat sarcoló a költségvetés nem lesz elfogadva. Ha mégis, akkor viszont le kell ülni beszélgetni.

"A főváros előbb-utóbb csődbe fog menni,és nem én viszem csődbe, hanem az elvonások"- mondja a főpolgármester.

Annak kapcsán, hogy szerveznek-e nagyobb tüntetések, akicókat, Karácsony elmondta, hogy a budapestiek bevonásával akarják alakítani a politikát, valami ilyesmire készülnek a közeljövőben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink