Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-19 21:12:00

Deutsch a civiltörvényről: az Európai Bíróság szerint a cél helyes, a módszer nem elfogadható

Az Egyenes beszéd vendége a fideszes Deutsch Tamás EP-kévpiselő volt, aki többek között a vitatott civiltörvényről és az átláthatóság fontosságáról is beszélt.

Varga Judit igazságügyminiszter korábban már úgy fogalmazott, hogy az Európai Bíróság megerősítette a civiltörvény jogszerűségét, miközben egy másik értelmezés szerint éppenhogy jogellenesnek titulálták. Ezt az ATV Start műsorában a Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta fejtette ki, hogy a civiltörvény a szabad tőke áramlását és alapvető jogokat is sért. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az átláthatóság mennyire fontos. 

"Európában ma annál trendibb nem lehetsz, mintha a arról beszélsz, hogy átláthatóság, transzparencia. Érdekes módon, ha Brüsszel beszél átláthatóságról, és ezen szöveg mögött durván tagállami jogkörökbe beavatkozó döntéseket hoz, akkor mindenkinek lelkesen kell tapsolni. Nagyon fontos az átláthatóság, a transzparencia, és fontos ez a polgári körök esetében is. Valóban indokolt azt tudni, látni, hogy ha külföldről, különösen nagy összegben kap egy civil szervezet támogatást – nincs ez ellehetetlenítve –, az legyen nyilvánosan hozzáférhető adat, azaz átlátható legyen. 

– Deutsch még hozzátette, hogy az EUB szerint helyes a cél, csak a módszer nem elfogadható. 

Uniós jogot sért a civiltörvény

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink