Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-15 07:53:00

Gulyás pesszimista, de most 5-10 százalékot ad Trumpnak, hogy nyer

Gulyás Gergely elmondta a véleményét a Black Lives Matterről is a Bayer Show-ban. Ő most is a pesszimisták közé tartozik Trump győzelmi esélyeit illetően, de míg 2016-ban egy százalékot sem adott neki, "most 5-10 százalékot ad arra, hogy nyer" - mondta az amerikai elnökválasztásról.

Gulyás Gergelyt az amerikai George Floyd halála nyomán kirobbant, zavargásokba forduló eseményekről, a Black Lives Matterről kérdezte a vasárnap esti Bayer show-ban Bayer Zsolt, amit ő úgy foglalt össze, hogy egy serifhelyettest és két rendőrt már megöltek, adott esetben rendőrőrsöket számolnak fel, "egekbe nő a bűnözés, fosztogatás”, lincselési kísérletek vannak, "fehér emberek vetik térdre magukat feketék előtt, kérnek bocsánatot azért, mert ők fehérek", szobrokat döntenek le, illetve elvisznek elővigyázatosságból szobrokat, például Kolumbusz Kristófét. Jól érzékeli-e, hogy valami anarchia felé rohan az Egyesült Államok? - kérdezte Bayer Gulyástól.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nehéz ma megjósolni, hogy ennek a folyamatnak hol van a vége. Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy "a liberálisok erők eddig is sokszor kritizálták azt Amerikában, ami jól működött”, azt, hogy a rendőröknek, az állami intézkedésnek, serifeknek tekintélye volt. Aki már volt már részese rendőri intézkedésnek Amerikában (mint mondta, sajátos módon ő is volt már ilyennek részese), az pontosan tudta, hogy ott nincs viccelődés - jegyezte meg. "A tüntetéseket, tiltakozásokat kiváltó egyedi esetben megnyilvánuló rendőri brutalitást senki nem védi, senki nem tartja törvényes, elfogadható, akárcsak tiltakozás kiváltására nem alkalmas megnyilvánulásnak” - jelentette ki Gulyás Gergely.

"Donald Trump gyűlölete elvárás volt"

De ebből általános következtetéseket levonni szerinte részben egy olyan liberális követelés, ami az állami erőszakmonopóliumot és tekintélyt meg akarja bontani. Másrészt, ez most összekapcsolódik az amerikai elnökválasztási kampánnyal, aminek minden korábbinál nagyobb a tétje - mondta a műsorban. Gulyás Gergely szerint az elmúlt három és fél évben "a liberális közhangulatban" és a 90 százalékos fölényben lévő liberális véleményformáló médiatérben "Donald Trump gyűlölete elvárás volt" - jelentette ki. És most a liberálisok úgy látják, hogy össze lehet kötni az állami tekintély szétverését, az erőszakszervezetek monopóliumának a meggyengítését, és az amerikai elnökválasztásban Trump esélyeinek a mérséklését, felszámolását, megszüntetését. "Talán ez is az elsődleges cél" - magyarázta.

Tényleg semmi sem drága, Trump leváltása megéri azt, hogy totális anarchia, fosztogatás, lincselés legyen az amerikai utcákon? - tette fel a kérdést "a józan ész nevében" Bayer Zsolt, mire Gulyás Gergely úgy reagált: ez ma a liberálisok számára az Egyesült Államokban és szerte a világon "bármit megér".

Szerinte "itt már nem csupán a jövőről, hanem a múltról folyó vita is zajlik", a mindenki által tisztelt, amerikai nagy történelmi személyiségek szobrainak, képeinek az eltávolításáról kezdődött vita. "Innentől kezdve nincs megállás: ha azt a minimális mércét sem lehet érvényesíteni, hogy minden kort az adott kor mércéje szerint kell megítélni, akkor át kell nevezni az amerikai fővárost is" - mondta Gulyás Gergely, emlékeztetve, hogy Washington csak a végrendeletében szabadította fel rabszolgáinak egy részét. Életében kiszolgálták, "milyen csúnya dolog a rabszolgatartás - ebben egyetértünk". De hogy lehet akkor, hogy ennek a világhatalomnak a fővárosát Washingtonnak hívják?- írta le a folyamatot Gulyás Gergely.

"De akkor bocsánat" - folytatta a miniszter - "Churchilltől is olyan idézeteket lehetne hozni, hogy mindannyiank elpirulnánk, akár antiszemitizmus témakörében, akár a búrokkal kapcsolatos megjegyzései tekintetében". Az a kérdés, hogy ezeknek az államoknak a múltjukat, ami a nagyságuk egy részét is adta, sikerül-e felszámolni - értékelt a műsorban Gulyás Gergely.

Jól számolnak-e a demokraták, vagy éppen most számolják el magukat, és nyerik meg Trumpnak a választást? - kérdezte Bayer Zsolt. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy ő 4 évvel ezelőtt egy százalék esélyt sem adott Donald Trumpnak, mert 2016-ig abban a hitben élt, hogy ha egy országban a médiumok több mint 90 százaléka "lelkesen támogatja az egyik jelöltet, és gyűlöli a másikat, és a maradék tíz százalék is a száját kicsit oldalra vonva mondja azt, hogy talán a republikánus jelölt jobb lenne, akkor ott nem lehet nyerni". De ez tévesnek bizonyult - mondta Gulyás, hiszen Trump győzött. Tehát a 2016-as választások következtetése az: annak, hogy az újságok, televíziós csatornák, internetes felületek egyértelműen az egyik jelöltet támogatják, döntő jelentősége nincs, ezzel szemben is lehet nyerni.

2016-ban egy szazalékot sem adott, most 5-10 százalékot ad

Gulyás Gergely a műsorban elárulta, hogy ő "most is pesszimista" az amerikai elnökválasztást illetően, úgy fogalmazott: az amerikai elnök és a hivatala "sekély erő” ahhoz képest", akik a másik oldalon gyűltek össze Amerikában és világszerte, hogy Trump helyett "valaki más" legyen az Egyesült Államok elnöke. Ezért a demokraták mostani elnökjelöltje, Joe Biden személye "ebből a szempontból lényegtelen, tette hozzá.

Megismételte, hogy pesszimisták közé tartozik, de míg 2016-ban egy százalékot sem adott Trumpnak, "most 5-10 százalékot ad arra, hogy nyer"- mondta Gulyás Gergely.

Ajánlom

További belföldi híreink