Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-13 15:40:00

Márki-Zay nagyon kiakadt a kormányra, szerinte a világon egyedülálló, ami történik

Hódmezővásárhely polgármester szerint az önkormányzatoktól való forrásmegvonásnak a két év múlva esedékes parlamenti választásokhoz is köze van.

Csőd szélén vannak az önkormányzatok?

 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elutasította azokat a vádakat, miszerint a kormány igazságtalan mértékben vonna el forrásokat az önkormányzatoktól, mivel szerinte azok nem leválasztható részei a magyar államnak, így nekik is ki kell venniük a részüket a védekezésből.

„Hasonlóan nagy a baj Hódmezővásárhelyen, mint bármelyik másik önkormányzatnál” – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta: kiegyensúlyozott költségvetésük volt, aminek a járvány és a kormány által elvett adók is rosszat tettek, ez az intézkedés szerinte a világon egyedülálló.

Márki-Zay Péter több polgármesterrel is beszélt, aggályosnak tartják azt, hogy a legtöbb önkormányzatnál a kormány kegyeitől függ, hogy milyen adókat kapnak vissza és vesznek el tőlük. Nagy bajnak nevezte azt is, hogy ezeket az adókat egyik napról a másikra el lehet venni vagy változtatni lehet rajtuk.

A polgármester szerint az önkormányzatoktól való forrásmegvonásnak a két év múlva esedékes parlamenti választásokhoz is köze van. Márki-Zay elmondása szerint, miután forrás hiányában nem tudnak fejlesztéseket megvalósítani, a kormány majd a kampányban érvelhet ezzel az ellenzéki városvezetőkkel szemben.

Együttműködés

A megyei jogú ellenzéki városok vezetői a jövő héten Karácsony Gergellyel fognak tárgyalni. Ezzel kapcsolatban Márki-Zay Péter azt mondta: az önkormányzatok a közös megoldást keresik, és a közös fellépés lehetőségét. „Egy szorosabb együttműködés a hatékonyabb városüzemeltetésre is ki fog térni. A közös beszerzésekkel, pályáztatásokkal, hatékonyabb megoldásokkal jobb anyagi helyzetbe kerülhetnek az önkormányzatok” – mondta a műsorban a polgármester.

Márki-Zay úgy gondolja, egyetlen veszély van a Fidesz számára: a nyilvánosság, átláthatóság és a kommunikáció.

Végrehajtás

Végrehajtást kezdeményez Márki-Zay Péterrel szemben Juhász Tünde Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott és Holubán Csilla, a szegedi járási hivatal vezetője – derül ki a megyei kormányhivatal a pénteki közleményéből.

A polgármestert azért meszelték el, mert azt írta a Facebookon, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és a Szegedi Járási Hivatal vezetője úgy adtak olasz szemét behozatalára engedélyt, hogy tisztában voltak annak káros következményeivel.
A közlemény szerint az eset azért is szomorú, mert a 400-400 ezer forintos sérelemdíjat a hivatalvezetők a vásárhelyi kórháznak ajánlották fel jótékony adományként.
Márki-Zay erről azt mondta: még mindig a számlaszámot várja és a pontos összeget, ahogy ezt megkapja, ki fogja fizetni. A perköltségekkel együtt ez nagyjából egymillió forintot kell fizetnie.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink