Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-08 21:55:00

Miért szavazott az EU-csatlakozás ellen a Momentum elnökségi tagja? – Megszólalt Fekete-Győr András

"Számomra a Momentum elnöki tisztsége egy nagy politikai iskola, amelybe már négy éve járok, és rengeteg mindent kell még tanulnom" - ezt Fekete-Győr András, a Momentum újraválasztott elnöke mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Fekete-Győr reagált az elnökség többségének kicserélődésére is. Szerinte azért kellett kibővíteni az elnökséget, mert megsokasodtak a párt vezetőinek feladatai. A Momentum 2022-ben korszakváltásra készül a többi ellenzéki párttal együtt – tette hozzá Fekete-Győr András.

Vannak, akik kikerültek az elnökségből, például Donáth Anna. Ez azt jelenti, hogy én kevesebbet fogom látni őt, a választók viszont többet – mondta az EP-képviselő és egykori alelnök elnökségből történt kiszavazásáról Fekete-Győr András. Ennek személy szerint örül az újraválasztott pártelnök, mert Donáth Annának így több ideje lesz a mélyszegénységben élőkkel foglalkozni, mint eddig, amikor a székházban kellett ülnie és stratégiát kellett alkotnia.

Berg Dániel az ALDE pártcsalád alelnökeként és a II. kerület alpolgármestereként folytatja pályafutását – mondta az elnökségből ugyancsak kiszavazott egykori Momentum-vezetőről Fekete-Győr András. Szerinte olyan emberekkel bővült az elnökég, akik főleg helyi szinten ismertek, és helyi szinten alkotnak. Van debreceni és pécsi elnökségi tag is van – a Momentum budapesti rétegpártból országos néppárttá válik.

Ami a pécsi Körömi Attila elnökségi tagságát illeti, erről Fekete-Győr András azt mondta: a korábban a Fideszt és a Jobbikot is megjárt Körömi Attila évek óta a Momentum tagja, 2018-ban a jelöltje is volt. Arról, hogy Körömi 2004-ben parlamenti képviselőként nemmel szavazott Magyarország EU-csatlakozására, Fekete-Győr András azt mondta, ez azért történt, mert Körömi „ízig-vérig demokrataként” népszavazást akart a kérdésről.

[Ezt Fekete-Győr András rosszul tudja: 2003-ban volt népszavazás a csatlakozásról, Körömi Attila tehát nem ezért szavazott nemmel. Maga Körömi a következőkkel indokolta szavazatát az MTI-nek adott 2004-es nyilatkozatában: "nagyon nehéz volt megnyomni a nem gombot", de a csatlakozási feltételek olyan nehézségeket hoznak az országra, amelyeket a tárgyalások során jobbá lehetett volna tenni. "Nem a Jobbik Magyarországért Mozgalom álláspontját képviseltem itt a parlamentben, úgy adtam le a szavazatomat, ahogy a lelkiismeretem diktálta, az, hogy ez találkozik a Jobbik Magyarországért Mozgalom álláspontjával, ebben az esetben valóban egy mellékes kérdés" - mondta akkor Körömi Attila – A szerk.]

Fekete-Győr azt is elmondta: 2010-ben még a Fideszre szavazott, abban bízott, hogy a kaotikus baloldali kormányok után polgári kormány jön. Örül annak, hogy olyanok is vannak a közösségükben, akik ott voltak a rendszerváltáskor.

A 2022-es együttműködésről Fekete-Győr András elárulta: a háttérben komoly és biztató tárgyalások folynak a pártok között, az eredményekkel a pártok a megfelelő időben fognak előállni.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink