Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-08 17:54:00

Horthy Miklós unokája a holokausztról: "Illik nekem bocsánatot kérni"

Nagyapja nevében kért bocsánatot a holokausztért Horthy Miklós unokája. Ifj. Horthy István az ATV-nek azt is elmondta: mély traumaként éli meg a zsidó deportálásokat. Az MTA kutatója szerint meglepő a bocsánatkérés a magyar közéletben. A történész pedig emlékeztet: az unoka meggyőződésével szemben Horthy Miklós tudta, hogy a németek a zsidók megsemmisítésére készülnek.

Magyar zászló a kezekben, Horthy-mellszobor a színpadon. Így emlékeztek Horthy Miklósra kormányzóvá választásának századik évfordulóján március elsején. 2019 novemberében pedig még fehér lovon vonultak be a Mi Hazánk szimpatizánsai a Gellért térre. Csakúgy, ahogy Horthy Miklós is tette száz évvel korábban. Az ATV-nek most megszólalt a volt kormányzó unokája, aki bocsánatot kért nagyapja, Horthy Miklós tetteiért.

"Ha valaki, akárhol úgy érzi, hogy az elődeim meg a családom miatt szenvedett a családja, akkor illik nekem bocsánatot kérni és kérek, bocsánatot is kérek"

- mondta Horthy István.

A volt kormányzó unokája egy dokumentumfilmben idézte fel gyerekkori emlékeit. Ő maga is járt Auschwitzban, a traumákat szerinte csak a nyílt beszélgetések oldhatják fel.

"Ez egy mély trauma, amit talán nem is érzünk, de ez tovább megy a következő generációhoz és a következő generációhoz, és valamikor ez felrobban. Újra felrobban. Mert ez bennünk van, és ez az, amit én egy tehernek nevezek" - fogalmazott.

Az MTA kutatója, Turbucz Dávid Híradónknak azt mondta: a bocsánatkérés egészen új elem a magyar közéletben. "Horthy Miklós unokájának bocsánatkérése egy fontos gesztus megítélésem szerint, ugyanis a Horthy-család részéről, hiszen ilyenfajta kijelentés nem hangzott el eddig még" - vélekedett.

Ezzel Ungváry Krisztián is egyetért. A történész azonban kiemelte: a tények Horthy felelősségét támasztják alá a deportálások kapcsán.

"Azt, hogy ő erről nem tudott, ez így ebben a formában biztos nem igaz. Abból a szempontból lehet igaz, hogy Horthy Miklós csakugyan nem tudta, hogy Ciklon B kristályokat szórnak be egy zárt épület belső tereibe, és úgy ölik meg a zsidókat. Ezt nem tudta, azt azonban tudta, hogy a németek a zsidóságot megsemmisíti"

- jelentette ki.

A holokauszt magyar áldozatainak száma több, mint félmillióra tehető.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink