Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-06 13:08:00

Orbán Viktor: Nem fog rajtunk a golyó, sem a kardvas

A magyar nemzeten nem fog sem a golyó, sem a kardvas, Magyarország, ha le is verik a lábáról, újra és újra feláll. Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk - mondta Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen, a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Orbán Viktor: Nem fog rajtunk a golyó, sem a kardvas

Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk. Tekintsünk végig a száz év történelmén, értsük meg az elmúlt tíz év változásának a mélységeit - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünbepségen, ahol közadakozásból megújult Centenáriumi Turul-szobrot avattak fel a Magyar Kálvárián.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a trianoni utáni száz év karantén “a száz év magány korszaka véget ért”, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre, a következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd.

A történelem megadta az esélyt - talán az utolsót -hogy a Közép-Európai népek új korszakot nyissanak a Nyugatról és a Keletről érkező veszéllyel szemben. Mint mondta, „látjuk szomszédjainkban azt is, ami elválaszt, és azt is, ami összeköt”, az itt élő népekkel akarja Magyarország építeni és megőrizni a Kárpát-medencét - hangoztatta Orbán Viktor.

fotó: mtiFotó: MTI

A trianoni békediktátum száz éves évfordulóján a miniszterelnök arra hívott fel: ne ijedjünk meg attól, amit látunk, “mi vagyunk azok, akikre vártunk”. “Igen, mi vagyunk azok, akik megfordítják Magyarország sorsát. Remélhetjük, hogy a mi nemzedékünk, a negyedik trianoni nemzedék még beteljesítheti a küldetését, és egészen a győzelem kapuáig fogja vinni Magyarországot. De a döntő ütközetet az utánunk következő, ötödik trianoni nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük - jelentette ki a miniszterelnök.

Aztán József Attila A Számokról című verséből idézett: Vegyetek erőt magatokon, és legelőször is a legegyszerűbb dologhoz lássatok, adódjatok össze, hogy roppant módon felnövekedvén az Istent is, aki a végtelenség, valamilyen módon megközelítsétek. “Nem lesz se könnyű, se egyszerű, de megéri majd, nagy idők várnak rátok, készüljetek, minden nap készüljetek” - hangoztatta Orbán Viktor azzal zárva beszédét, hogy “Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” 

Előtte a száz éves trianoni évforduló kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar nemzeten nem fog a golyó, sem a kardvas, Magyarország, ha le is verik a lábáról, újra és újra feláll.

Nagy nemzetté válás - Kálvária

A miniszterelnök azt mondta: nagy nemzetté csak az válhat, amely megjárta a kálváriát, és kiállja a próbatételeket. „Ismerjük a stációkat, a sátoraljaújhelyi magyar kálvária fáj”. Újra járjuk a keresztutat, vigaszt, biztatást akarunk, amit csak a keresztút végén kaphatunk meg. Oda kell eljutnunk, ahol minden megvilágosodik és értelmet nyert.

fotó: mtiFotó: MTI

Aztán arról beszélt, hogy a magyaroknak ezredéves magasságban van a történelem horizontja. Innen szét lehet tekinteni, innen messzire lehet látni, jobbra Kassa, arra Szatmárnémeti, mögöttünk Munkács. Ha a szívünkkel nézünk, még messzebbre is elláthatunk, “vissza az idők kezdetéig. Látni, ahogy mi magyarok sem el nem tűntünk, sem el nem vesztünk, hanem hazát alapítottunk. Megnyitottuk szívünket a kereszténység előtt, Isten igéjét meghallottuk, megfogadtuk” - mondta, hozzátéve: nekünk sikerült, ami a többi sztyeppei népeknek nem, kialakítottuk és megtartottuk helyünket Európában. Négyszáz éven át, “négy trianonnyi” erős és független nemzet volt a magyar, majd 300 éven, “három trianonnyi” időn át küzdöttünk az oszmánok ellen. Majd elbukott felkelésekkel és szabadságharcokkal tarkított kétszáz év, két trianonnyi idő után egy nagy birodalom társnemzeteként léptünk be a XX. század kapuján - tekintett vissza a történelmi folyamatokra.

Nem fogjuk a Nyugatnak elfelejteni soha

Orbán Viktor kiemelte, hogy nem lettünk német tartomány, sem török vilajet sem szovjet tagköztársaság, de végül Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték, az országot az ellenségeink a bolsevikok kezére adták.

“A Nyugat megerőszakolta Közép-Ezrópa ezer éves határait, és történelmét, bennünket védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásaiktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált” - emlékezett a száz évvel ezelőtt történtekre a miniszterelnök, hozzátéve: erkölcsi aggályok nélkül rajzolták át Közép-Európát, ahogy újrarajzolták Afrika és a Közel-Kelet határait is. “Ezt nem fogjuk nekik elfelejteni soha” - jelentette ki Orbán Viktor.

A második világháború után szívfájdalom nélkül dobták oda a kommunistáknak, „a lengyelek, a csehek, szlovákok azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül”. Ma már nincs sem Csehszlovákia, sem Jugoszlávia, sem Szovjetunió- mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a történelem igazságtételét a legnagyobbak sem kerülhetik el. Jól mondták száz évvel ezelőtt, hogy mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni. “Mi magyarok megmaradunk, mert itthon vagyunk”- jelentette ki.

A beszédében arra is figyelmeztetett: a magyarok soha többé nem engedhetik meg maguknak a gyöngedég luxusát, mindig az lehet a mienk, amit meg tudunk védeni. Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs, valaki megértette, valaki nem. Ezeréves történelem áll mögöttünk, ezért felülemelkedünk az itt és moston - mondta Orbán Viktor.

A béke és biztonság szigete

A miniszterelnök szerint a béke és a biztonság szigete vagyunk, “nagy erő birtokosai is” mely erő felelősséggel jár, amivel mi magyarok tisztában vagyunk.

Orbán Viktor a mostani beszédében is figyelmeztetett: minden ember azonos állapotban születik, “és semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Ma is ezen a fundamentumon áll a hazánk”.

Ajánlom

További belföldi híreink