Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-04 05:50:00

Formabontó darabbal készül a Trojka Színház: a koronavírusról fog szólni

Csákányi Eszter, Kulka János, Gryllus Dorka: néhány név azok közül, akik szerepelnek a Trojka Színház új előadásában, ami a koronavírus okozta új élethelyzetről szól. A Dekameron 2020 című darab online bemutatója június 11-én lesz.

A koronavírus okozta élethelyzetről szóló színdarabot mutat be a Trojka Színház

A színészek a színpadon, a rendező a nézőtéren ül, így készül egy színdarab. Legalábbis a koronavírus előtt így készült. Most a rendező saját szobájában ül, maga előtt laptoppal és mobiltelefonnal. Soós Attila így csinálja. Vele beszélgetett az ATV Híradója.

„Ennek a színházhoz annyi köze van, mint a kiscicának az eperevéshez” – mondta. Ez egy kísérleti megoldás, számukra is nagyon új, intenzív és megterhelő, már „amennyire egy öröm megterhelő tud lenni” – tette hozzá. Mint mondta, ez nem a megszokott színházi premier, darab lesz. „Abszolút jelen időnek” írta le. Arról szól majd, milyen volt az életünk a koronavírus alatt. „Az ember sóhajt egyet és emlékezik” – fogalmazott.

A darabban részt vesz többek között Csákányi Eszter, Kulka János, Gryllus Dorka is. A színművésznővel próbaszünetben beszélgettünk. Skype-on.

„Mindenki otthon van a saját lakásában, Attila is, és úgy játszunk egy színdarabot mintha videotelefonálnánk” – mesélte Gryllus Dorka.

Az előadásban az élő színházi játék keveredik a már előre felvett filmes jelenetekkel, és az animációval. Gryllus Dorka is egy filmhez hasonlította a folyamatot, „csak én vagyok a saját operatőröm” – mondta, és arról is mesélt, hogy mint színész is kihívásnak éli meg a helyzetet: a technikai körülmények (hova menjen a fülhallgató, hol jön ki a hang, mi látszódik a képen és mi nem) miatt ugyanis korlátozottak a körülmények. A színművésznő szerint ez most egy kicsit nehezebb, de mint mondja ebben a járvány időszakában minden az. Ugyanakkor megkönnyíti a dolgukat, hogy ismerik, és szeretik egymást, a kísérlet pedig izgalmas. A premier, június 11-én lesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink